S nama više nije Marko Brecelj, član Buldožera i autor antologijskog albuma Pljuni istini u oči

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Marko Brecelj, osnivač legendarnih Buldožera, umro je u petak u Kopru u 71. godini, objavili su slovenski mediji. Nakon karijere s legendarnim bandom, djelovao kao samostalni umjetnik.

Okušao se i u lokalnoj politici kao član općinskog vijeća u Kopru. Bio je poznat i kao performer i angažirani aktivist u okviru akcije “Društvo prijatelja umjerenog napretka” koju je sam pokrenuo. To je očito na tradiciji čuvenog pisca Čeha Hašeka sa sličnim idejama.

Naslovnica albuma Izbor jeftinih slatkiša

Brecelj je rođen 30. travnja 1951. u Sarajevu. Godine 1974. izdaje solo album Coctail u suradnji s aranžerom Bojanom Adamičem, koji mnogi i danas smatraju jednim od najboljih kantautorskih albuma, uz pjesme poput Alojz valček, Črni Peter, Škandal v Rdečem baru, Požar i Duša in jaz.

Potom je osnovao rock sastav Buldožer koji je svojim prvijencem Pljuni istini u oči 1975. stvorio jedan od najzapaženijih albuma u bivšoj Jugoslaviji. U ansamblu je radio kao tekstopisac i pjevač, a etablirao se kao jedan od najistaknutijih frontmena jugoslavenskog rocka 1970-ih.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!