Policija pokreće akciju ‘Poštujte naše znakove’ za zaštitu prvašića

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Akcija “Poštujte naše znakove”, koju Ministarstvo unutarnjih poslova provodi već dugi niz godina, fokusira se na zaštitu djece u prometu educiranjem o prometnim propisima i povećanjem sigurnosti na cestama, s pozitivnim rezultatima. Ove rujanske akcije posebno su usmjerene na prvašiće, a glasnogovornica PU Maja Barbir Grubić objasnila je što mališane očekuje s edukativne strane Policije na početku školske godine.

-U dogovoru s predstavnicima odgojno-obrazovnih ustanova, organizirat ćemo dvadesetominutna predavanja i razgovore u svim prvim razredima osnovnih škola s ciljem upoznavanja djece s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Također ćemo im uručiti male promidžbene poklone i materijale – navodi Barbir Grubić.

Na prvom roditeljskom sastanku policija će informirati roditelje o sigurnosti djece u prometu i obvezi korištenja sigurnosne opreme u vožnji. Pojačano će nadzirati promet u blizini škola, kontrolirati tehničku ispravnost autobusa i sankcionirati nepropisno parkiranje. Kako bi djeca bila što sigurnija, roditeljima se savjetuje da se pridržavaju sljedećih preporuka.

-Prije početka školske godine, razgovarajte s djetetom o prometu i poučite ga osnovama sigurnog sudjelovanja u prometu. Odaberite najsigurniji put za odlazak u školu, koji možda nije najkraći, ali bitno je da je on najsigurniji put kojim će dijete pješice ići – istaknula je glasnogovornica Barbir Grubić.

Prije škole, prošećite s djetetom sigurnim putem, objasnite mu prometna pravila i ulogu policije. Ako ga vozite, parkirajte ispravno, koristite sjedalicu i pojas, i osigurajte reflektirajuće oznake u lošim uvjetima. Vozači se pozivaju na oprez i poštovanje brzinskog ograničenja od 40 km/h kod škola, a građane se poziva da prijave prekršaje koji ugrožavaju sigurnost djece.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!