Brzi internet i proširenje doma za umirovljenike ključne teme Aktualnog sata

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na Aktualnom satu sjednice županijske skupštine, župan Marko Marušić odgovorio je na pitanja vijećnika vezana uz izgradnju brzog interneta i proširenje doma za umirovljenike.

Vijećnik Marijan Sabolović (HSS) upitao je o napretku projekta uvođenja brzog interneta na ruralnim područjima, s obzirom na najave povećanja cijena usluga teleoperatera.

“Svjedoci smo svakodnevnog korištenja interneta, a operateri najavljuju podizanje cijena svojih usluga. Dokle je stigao projekt, koliko je napravljeno i kada će krenuti izgradnja brzog interneta”, pitao je Sabolović.

Ima li interesa?

Župan Marušić odgovorio je da postoje neka mjesta u županiji u kojima ne postoji dovoljan komercijalni interes teleoperatera za postavljanje adekvatne internetske infrastrukture.

“Raspisali smo natječaje kako bismo pokrili ta područja. Slijedi iskazivanje interesa teleoperatera i uskoro očekujemo natječaj kako bismo vidjeli koji će se operater javiti. Imamo saznanja da su zainteresirani za područje oko Bjelovara zbog veće gustoće stanovništva, dok za područje oko Daruvara trenutno nema interesa,” rekao je Marušić, dodajući da će Čazma i okolica biti pokrivene novom infrastrukturom na čemu je čestitao tamošnjem gradonačelniku Dinku Piraku.

Vijećnik Zlatko Barila (HSU) postavio je pitanje o povećanju broja kreveta u domu za umirovljenike te visokim cijenama smještaja koje su zabrinule umirovljenike.

“Smještaj u domu danas 520 eura mjesečno, dok je prosječna mirovina znatno niža. Ni uz obećano povećanje mirovina koje najavljuje Vlade RH od 30 posto umirovljenici neće moći pokriti te troškove,” istaknuo je Barila.

Danas višegodišnjeg neulaganja

Župan Marušić odgovorio je da je županija uložila znatna sredstva u obnovu doma za umirovljenike, uključujući 180 tisuća eura u obnovu kupaonica i adaptaciju soba, kao i nabavu nove linije za pranje posuđa i postrojenja za bio otpad.

“Unatoč povećanju cijena, naš dom je i dalje dvostruko jeftiniji od privatnih domova. Kao županija ćemo nastaviti financirati materijalna prava s 56 tisuća eura ove godine,” rekao je Marušić. Dodao je da će se ulaganja nastaviti te da je planirana renovacija soba i drugih dijelova doma, iako proces neće biti brz zbog dugogodišnjeg neulaganja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!