U Garešnici se prisjetili hrvatske žrtve u borbi za slobodu i nezavisnost

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dan spomena na hrvatske žrtve u borbi za slobodu i nezavisnost obilježen je svečano u Garešnici, u organizaciji Udruge ratnih veterana i domobranstva Hrvatski domobran Garešnica pod visokim pokroviteljstvom hrvatske Vlade. Tom prigodom u župnoj crkvi u Garešnici održana je misa koju je vodio velečasni Dejan Tot, a poslije mise položeni su vijenci i upaljene svijeće kod spomenika na gradskom groblju u Garešnici. Svečanost je nastavljena na gradskoj tržnici u ugostiteljskom objektu gdje je predsjednik udruge Hrvatski domobran Garešnica Mirko Mihalinac prigodnim govorom istaknuo nekoliko važnih činjenica.

– Okupili smo se da obilježimo 79. obljetnicu najvećeg stradanja hrvatskog naroda vezano za događaje od 15. svibnja 1945. godine, nakon završetka 2. svjetskog rata na poljima kraj Bleiburga u Austriji. Toga dana više stotina tisuća vojnika NDH uključujući žene, djecu i starce povlačili su se pred partizanskom vojskom i pokušali se predati britanskim snagama. Međutim, odbijeni su i ostavljeni na milost i nemilost jugokomunistima te je započeo nezapamćeni pokolj Hrvata nakon kojeg je uslijedio Križni put. Izvršene su brojne masovne likvidacije vojnika i civila – rekao je Mihalinac.

– Zahvaljujući pobjedi u Domovinskom ratu i uspostavi hrvatske države mi danas možemo odati spomen hrvatskim žrtvama. Našoj udruzi stalo je do povijesne istine i već godinama dajemo svoj doprinos otkrivanju masovnih grobišta komunističko-partizanskih zločina. Ubijenih se sjećamo s pijetetom i izražavamo zahvalnost svim hrvatskim braniteljima i hrvatskom narodu na pobjedi u Domovinskom ratu. Posebno se sjećamo i odajemo počast 15.970 ubijenih Hrvata u Domovinskom ratu kao i 20 poginulih hrvatskih vitezova s područja bivše Općine Garešnica – poručio je.

Na svečanosti su uz članove udruge Hrvatski domobran bili nazočni predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Garešnice, članovi braniteljskih udruga i drugi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!