Očuvanje kulturne baštine kroz prijateljstvo i suradnju u Pakracu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Uz pripremu autohtonih mađarskih specijaliteta i prigodni kulturno-umjetnički program, u organizaciji Društva Mađara Pakrac tradicionalno je obilježen Dan Mađara. Svečanost je održana u gradskoj vijećnici smještenoj unutar nekadašnjeg kompleksa grofovske obitelji Janković.

Posjedi obitelji Janković nekada su obuhvaćali Pakrac, Lipik, Daruvar i Csepreg, a ova proslava bila je prilika za isticanje bogate zajedničke kulturne baštine. U uvodnom govoru to je posebno naglašeno, nakon čega je predsjednik Društva, Josip Fa, pozdravio prisutne goste i članove.
Gradonačelnica Pakraca i saborska zastupnica Anamarija Blažević pohvalila je rad Društva Mađara Pakrac, ističući da su, iako najmanja zajednica među nacionalnim manjinama na ovom području, izuzetno vrijedni. Naglasila je da se članovi Društva redovito odazivaju na sve manifestacije koje organiziraju Grad i gradske ustanove, te pomažu svim udrugama na širem području. Također je pohvalila njihovu uspješnu suradnju sa Zajednicom Mađara Daruvara i mađarskim gradom Csepregom, što doprinosi jačanju i kvaliteti samog Društva.

Oliver Matijević, izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, obratio se prisutnima na mađarskom i hrvatskom jeziku, izrazivši zahvalnost Društvu za njihov trud u očuvanju mađarske kulture i običaja. Također je zahvalio Mađarima koji su na posljednjim izborima podržali saborskog zastupnika za mađarsku nacionalnu manjinu Roberta Jankovicsa, istaknuvši da će on nastaviti podržavati vladajuću opciju u naredne četiri godine, čime će se ulagati u infrastrukturne i kulturne programe potrebne za očuvanje mađarske zajednice u Hrvatskoj.

Predsjednica Hrvatske samouprave u Csepregu, Maria Kraly, srdačno je pozdravila domaćine i sve prisutne goste. U svom govoru naglasila je važnost očuvanja prijateljstva i zajedničke povijesti, naglasivši kako trebamo poštovati druge, a čuvati svoje običaje, kulturu i povijest. Ona je ovom prigodom predstavila kroniku događanja, bogato ilustriranu zapisima i fotografijama, koja dokumentira suradnju i povezanost između Pakraca i Cseprega. Ova kronika je prvi put predstavljena prošle godine prilikom svečanog potpisivanja povelje o prijateljstvu između ova dva grada.

Manifestaciju su svečano otvorile članice zbora Zajednice Mađara iz Dežanovca, izvedbom himni Hrvatske i Mađarske, a tijekom programa otpjevale su još nekoliko pjesama. Kulturno-umjetnički dio programa nastavili su predstavnici Osnovne glazbene škole iz Pakraca, bračni par Golub, zatim članovi Češke besede Prekopakra, predstavnici Udruge Austrijanaca i Nijemaca iz Sirača te mješoviti zbor iz prijateljskog grada Cseprega. Na događaju su također sudjelovali predstavnici drugih prijateljskih udruga, poput Zajednice Talijana “Liberta” iz Ploština i Udruge za očuvanje narodnih običaja “Lido” iz Dobrovca.

Nakon što su podijeljene zahvalnice sudionicima, druženje je nastavljeno uz uživanje u tradicionalnim mađarskim jelima, poput paprikaša, langošica i palačinki.
Idućeg dana, gosti iz Mađarske imali su priliku upoznati se s lokalnim znamenitostima. Obišli su Muzej grada Pakraca i Muzej vojne i ratne povijesti, te posjetili zgradu nekadašnje pakračke psihijatrije, poznatu po akciji spašavanja bolesnika tijekom rata. Prošetali su obnovljenim perivojem u Lipiku i razgledali Toplice Lipik i kompleks lipičkih bazena, čime su završili svoj bogati kulturni obilazak.

Tekst i foto: Matija Kulhavy


PODIJELI S PRIJATELJIMA!