Festival malih domaći kolača ovog vikenda u Virje dovodi sve ljubitelje i slastičare koji spremaju prkače

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Maleni kolači izrađeni od prhkog tijesta nazivaju se prikači odnosno prhači, takvi kolači su trajni, dugo opstaju, pod uvjetom da odmah ne navalimo na njih i sve ih pojedemo. Nastaju prema starim receptima baka i zapisani su u knjigama koje se prenose s koljena na koljeno. I upravo se prikači ovoga vikenda slave u Virju na devetoj Virovskoj prkačijadi, prvom europskom festivalu malih tradicijskih kolača. Nikola Cik iz Turističke zajednice područja središnja Podravina napominje kako sve posjetitelje i ove godine očekuje bogat program od petka do nedjelje.

– Program počinje u petak prijepodne kada će su u vrtiću “Zrno” u Virju održati vrtićka Virovska prkačijada i Osnovnoj školi profesora Franje Viktora Šignjara gdje se održava mala Virovska prkačijada. Poslijepodne je i Cooking show, gdje će biti prilika za uživati u nekim drugačijim delicijama pa čak i koktelima koje će pripremiti učenici – najavljuje Cik.

Središnji događaj i ove je godine natjecanje u izradi najboljih prkača

– Ono što je najraznolikije a tiče se prkača i različitih kolača od zvjezdica, breskvica, vanil-kiflica, oblatnih i brojnih drugih, slijedi od subote prijepodne. Tada će 40 udruga i društva žena predstaviti ono što pripremaju tijekom čitave godine u receptima, a sada za degustaciju i kušanje- pojašnjava.

Čar natjecanja je, ističe Cik, baš u tome da se svi trude nadmašiti ne samo druge, već i same sebe u prethodnim izdanjima ovog natjecanja. Bit će to prilika da se kuša slastičarska baština gotovo čitave Hrvatske.

Ove godine na ovu manifestaciju stižu i zvučna kulinarska imena iz Italije, Vijetnama, Paragvaja, SAD-a, Mađarske i Bosne i Hercegovine čije će nešto drugačije slastice moći kušati posjetitelji.

I općinski načelnici peći će palačinke

– Bit će tu i gosti iz Dalmacije, udruga Solinjani koji će predstaviti solinske i dalmatinske tradicionalne slastice i Turistička zajednica Općine Ližnjan koji će prezentirati istarske slastice. Pa će se osim podravskih prkača, biti prilika za kušanje slastica iz cijeloga svijeta i svih krajeva Hrvatske – napominje Cik.

Odmah po saznanju tko je najbolji u izradi prkača, od 14 i 30 u subotu će se održati i natjecanje načelnika općina Turističke zajednice područja Središnja Podravina u pečenju i mazanju palačinki.

– Naša turistička zajednica Područja središnja Podravina najveća je turistička zajednica u Hrvatskoj po broju općina. Htjeli smo to na neki način dočarati svim posjetiteljima. Svi 11 načelnika i načelnica tih općina će sa svojim timovima sudjelovati u tom natjecanju i pokazati vještine u pečenju i mazanju palačinki. Svi posjetitelji imat će to prilike degustirati i ocijeniti one najbolje – zaključuje Cik i poziva sve da dođu, kušaju prkače i ostale delicije, ali svakako prepoznaju svoju mjeru, a ne da s ovog veselog druženja odu prejedeni i zbog toga nesretni.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!