Prava i obveze: Donosimo mali vodič za vozače električnih romobila

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Muškarac na Braču poginuo prilikom pada s električnog romobila. Automobilom naletio na vozača električnog romobila. Električnim romobilom pokosio pješakinju. Umirovljenik (81) pao s električnog romobila. Maloljetnica koja je pala s električnog romobila prevezena u Klaićevu. Svakoga tjedna u bolnici zbog pada s romobila završi od 5 do 7 djece… ovo su tek neki od medijskih naslova o prometnim nesrećama povezanim s električnim romobilom.

Riječ je o vozilima čije je sudjelovanje u prometu po prvi put regulirano sredinom prošle godine, a zakon ih je svrstao u posebnu kategoriju nazvanu osobno prijevozno sredstvo. No iako je zakonska regulativa jasna, praksa pokazuje da je se vozači romobila više ne pridržavaju nego što je se pridržavaju. No što sve kaže Zakon?

Samo za starije od 14 godina

Prije svega, Zakon o sigurnosti prometa na cestama, koji ovo područje regulira, kaže da osobnim prijevoznim sredstvima smiju upravljati osobe koje su navršile 14 godina, kao i da se električnim romobilom smije prevoziti samo osoba koja njime i upravlja. Također, jasno je određena i maksimalna brzina kojim se smije voziti električni romobil, a to je 25 kilometara na sat.

Gdje smijem voziti električni romobil?

– Vozači osobnih prijevoznih sredstava dužni su kretati se biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja. U slučajevima da biciklistička staza ili traka ne postoje, mogu se kretati površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu. Iznimno, kada ne postoji mogućnost kretanja osobnih prijevoznih sredstava biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa, osobna prijevozna sredstva mogu se kretati dionicama županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta na kojima je brzina kretanja ograničena na 50 kilometara na sat ili manje i gdje je to dopušteno postavljenim prometnim znakom krećući se što bliže desnom rubu kolnika – stoji u Zakonu. Isti Zakon kaže i su se vozači osobnih prijevoznih sredstava dužni kretati jedan iza drugoga ako se kreću u skupini.

Kaciga, svjetla, slušalice…

Vozači električnih romobila moraju na glavi nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje, a ako se ne pridržavaju ovog pravila predviđena je kazna od 30 eura. Isto tako, od prvog sumraka do potpunog svanuća, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na osobnom prijevoznom sredstvu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Kazna predviđena za kršenje ovog pravila je 60 eura. Osim toga, vozilom se ne smije upravljati koristeći slušalice u ili na oba uha čime bi se umanjila mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom. U slučaju kršenja ove stavke zakona, također je propisana sankcija, a ona iznosi 30 eura.

Iako je na pravu čini da je pravila mnogo, ona su vrlo jednostavna i tu su kako bismo svi bili što sigurniji. Stoga, poštujmo zakon na zadovoljstvo svih sudionika u prometu. U nastavku donosimo video anketu u kojoj građani odgovaraju na pitanja smetaju li im električni romobili i treba li ih zabraniti.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!