Ovo su najčitanije knjige u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ovih je dana u garešničkoj Hrvatskoj knjižnici i čitaonici “Đuro Sudeta” održan 19. susret najčitatelja koji je okupio 25 najčitatelja narodnih knjižnica Bjelovarsko – bilogorske županije. Šest narodnih knjižnica uključenih u ovu manifestaciju godišnje odabire svoje najaktivnije čitatelje, a susret se održava svake godine na Dan hrvatske knjige u drugoj narodnoj knjižnici županije. U ovogodišnjem susretu sudjelovali su čitatelji iz Gradske knjižnice „Slavko Kolar“ Čazma, Hrvatske knjižnice i čitaonice „Đuro Sudeta“ Garešnica, Hrvatske knjižnice Općine Hercegovac, Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar, Gradske knjižnice „Mato Lovrak“ Grubišno Polje i Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar.

Provedena anketa

Istraživanje čitanosti knjiga u narodnim knjižnicama Bjelovarsko – bilogorske županije u prethodnoj godini provedeno anketnim upitnikom otkrilo je nekoliko naslova koji su se izdvojili kao najpopularniji među čitateljima.
– Navodimo dio naslova u kategorijama hrvatske i strane književnosti za odrasle i djecu te publicistike. Kada govorimo o hrvatskoj književnosti za odrasle, to su svakako
Hrvatska književnost za odrasle, to su svakako “Understadt” Ivane Šojat, “U malu je uša đava” Tisje Kljaković Braić, “Obrana Jeruzalema” Mire Gavrana te “Pozdrav iz Staljingrada” Romana Pavića. U kategoriji strane književnosti za odrasle najčitanije su knjige “Mutna voda” Roberta Bryndze, “Kruna od čudodrva” Tada Williams te “Priča završava s nama” Colleen Hoover. Kada je riječ o publicistici, traženije su knjige “(P)ostati zdrav: kako da srce i um postanu tvornica lijekova” Brune Šimleše i “Put susreta” Jorgea Bucaya – otkrila je Neda Adamović, voditeljica Županijske matične razvojne službe za školske i narodne knjižnice BBŽ. Nastavila je kako su “Pauline mačke” Vlaste Golub, “Moji misle da ja lažem” Vjekoslave Huljić te “Maša i bajke” Sanje Pilić najčitaniji naslovi hrvatskih naslova za djecu. U kategoriji strane književnosti da djecu najviše se čita “Gregov dnevnik 16” Jeffa Kinney, “Harry Potter i kamen mudraca” J. K. Rowling te “Skadar i krađa jednoroga” A. F. Steafmana. Kada pak govorimo o slikovnicama, naši najmlađi ponajviše uživaju u djelima “Mrljek i Prljek: knjiga bljakavih priča o higijeni” Jelene Pervan te slikovnici “Lov na lisicu” Svena Nordqvista.

 

Uloga knjižnica

– Osnovna uloga narodnih knjižnica u zajednici je poticanje čitanja, što se i očitovalo u izboru 25 najaktivnijih čitatelja između 8600 aktivnih korisnika narodnih knjižnica u Županiji. Susret najčitatelja dugovječan je projekt koji promiče čitanje u zajednici i razvija čitalačku kulturu te širi kulturu pismenosti. Ujedno, susreti ukazuju na društvenu važnost narodnih knjižnica kao mjesta susreta različitih socijalnih skupina s različitim potrebama – za zabavom, druženjem, učenjem, stjecanjem znanja i vještina. Osim promicanja čitanja, knjižnice imaju važnu ulogu u zajednici kao sudionici i nositelji kulturnog života. One potiču cjeloživotno učenje i kvalitetno provođenje slobodnog vremena te su promicatelji kulture čitanja kao važnog dijela života svakog pojedinca – kazala je Adamović čestitavši najčitateljima na njihovom postignuću.
Dodajmo tome kako je ovaj susret organizirala Županijska matična razvojna služba Narodne knjižnice „Petar Preradović“ u suradnji s nakladničkom kućom Fraktura, a Ministarstvo kulture i medija financijski je podržalo ovaj važan događaj. Gost autor bio je Roman Pavić čija je knjiga „Pozdrav iz Staljingrada“ bila jedna od čitanijih u županiji u prethodnoj godini.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!