Briga o umirućima: Županija uskoro dobiva prvi mobilni palijativni tim

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na adresu Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije danas je stigla potvrda o završenom tečaju za palijativnu skrb koji je, na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, uspješno završila koordinatorica županijskog mobilnog palijativnog tima. Time je naša županija korak bliže uspostavi ovog tipa zdravstvene skrbi.

-Sada slijedi ugovaranje koordinatora s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje nakon čega će ona početi i formalno obavljati poslove koordinatora za palijativu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Ostalim članovima mobilnog palijativnog tima, a to su doktor medicine specijalist i prvostupnica sestrinstva, u tijeku je tečaj i terenska nastava. Nakon što i one dobiju potvrdu o završenom tečaju mobilni palijativni tim će krenuti s radom u punom opsegu – otkrio je v.d. ravnatelja županijskog Doma zdravlja Josip Rajković.

Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija je jedina županija u Hrvatskoj koja još uvijek nema ovakav tim. Riječ je o tim koji obilazi palijativne pacijente na terenu te ujedno educira ukućane o pružanju osnovne pomoći i olakšavanju patnje takvim bolesnicima kao što je davanje infuzije, intravenozne terapije, prepoznavanje i sprječavanje dekubitalnih rana, naručivanje i posudba raznih pomagala i slično. Dakle, palijativna skrb nije isto što i kućna njega i patronažna djelatnost, već zdravstvena njega koja se odnosi na skrb za umiruće pacijente. Tko je palijativni pacijent određuje bolnički liječnik u otpusnom pismu u kojemu mora stajati jasna dijagnoza takvog pacijenta.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!