Tomašević odobrio grobno mjesto na Mirogoju za bivšeg jugo diplomata i člana Ozne

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević dodijelio je grobno mjesto na zagrebačkom groblju Mirogoj za nedavno preminulog Budimira Lončara, bivšeg jugoslavenskog diplomata i člana Ozne. Odluka je donesena prema prijedlogu Povjerenstva za dodjelu grobnog mjesta značajnim osobama, a troškove pokriva Grad Zagreb.

Povjerenstvo je vodio Željko Matijašec, pročelnik Stručne službe Gradske uprave i član Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga. Njegova zamjenica je Martina Jurišić, pročelnica Ureda gradonačelnika. Ostali članovi povjerenstva su: Emina Višnić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu, Lana Križaj, pročelnica Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, Kristina Singer, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, Lora Vidović, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i bivša pučka pravobraniteljica te Ana Pavičić Kaselj, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo.

Budimir Lončar, rođen 1924., bio je posljednji ministar vanjskih poslova SFR Jugoslavije i dugogodišnji diplomat. Tijekom karijere, između ostalog, bio je posebni izaslanik Generalnog sekretara Ujedinjenih naroda za Pokret nesvrstanih i savjetnik dvojice hrvatskih predsjednika, Stipe Mesića i Ive Josipovića. Međutim, Lončar je ostao zapamćen po svojoj ulozi u blokadi naoružavanja Hrvatske u ranim fazama Domovinskog rata 1991., kada je kao jugoslavenski diplomat inicirao embargo na uvoz oružja, što je značajno otežalo obranu Hrvatske.

Njegova uloga u Drugom svjetskom ratu također je kontroverzna jer je bio član Ozne, komunističke tajne policije, koja je nakon rata bila odgovorna za represije i političke likvidacije. Lončar je, prema povjesničarima, bio uključen u donošenje presuda protiv politički nepoćudnih osoba u Zadru 1945. godine.

Foto: FAH


PODIJELI S PRIJATELJIMA!