Rumunjaska: Proruskoj kandidatkinji zabranjen ulazak u predsjedničku utrku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BUKUREŠT, 8. listopada 2024. (Hina/Reuters) – Rumunjski Ustavni sud objavio je da se tvrdolinijaška nacionalistkinja ne može kandidirati na nadolazećim predsjedničkim izborima zbog proruskih stavova, koji uključuju protivljenje Europskoj uniji i NATO savezu.

Ustavni sud je još kasno u subotu odlučio s popisa predsjedničkih kandidata ukloniti Dianu Sosoacu, čelnicu manje nacionalističke i euroskeptične oporbene stranke SOS Rumunjska, no objašnjenje presude objavio je tek kasno u ponedjeljak.

Zbog presude su političari sa svih strana političkog spektra izrazili zabrinutost da sud prekoračuje svoje ovlasti.

Odluka je povećala napetosti i unutar vladajuće koalicije ljevičarskih socijaldemokrata te liberala koji pripadaju desnom centru. Vođe obiju stranaka natječu se na predsjedničkim izborima, što je potaknulo sumnju u nastavak suradnje te dvije stranke nakon izbora.

Rumunjska, članica Europske unije i NATO-a, na predsjedničke izbore ide u dva kruga 24. studenog i 8. prosinca, a u međuvremenu će održati i izbore za parlament.

Prema ustavu, svaki rumunjski državljanin stariji od 35 godina koji nije bio kazneno evidentiran ima pravo kandidirati se za predsjednika.

Međutim, ustavni sud tvrdi da se Sosoaca zbog svojih javnih stavova ne bi mogla pridržavati svoje predsjedničke zakletve i poštovati ustav te štititi demokraciju bude li izabrana.

Pet od ukupno devet članova suda bilo je za uklanjanje Sosoace s popisa kandidata, dva su bila protiv, a dva nisu bila prisutna.

Većina, uključujući četvero sudaca koje su predložili i podržali vladajući socijaldemokrati, rekla je da su njene izjave “dovoljna osnova da se pokaže da Diana Sosoaca kao predsjednička kandidatkinja dovodi u pitanje i zanemaruje obvezu poštivanja ustava javnim govorima kojima poziva na uklanjanje temeljnih državnih vrijednosti i odabira, naime članstva u EU-u i NATO-u”.

Sosoaca, zastupnica u Europskom parlamentu, poznata je po antisemitskim i proruskim stavovima. No, neki su političari rekli da zabrana njene kandidature potkopava vladavinu prava i postavlja opasan presedan za eliminaciju kandidata.

“Nijedna ustavna ili pravna odredba ne dozvoljava Ustavnom sudu da tumači svoju nadležnost i proširi svoje ovlasti dvama novim kriterijima za kandidature, koji su subjektivne prirode i nisu navedeni u zakonu”, rekla je u izdvojenom mišljenju sutkinja Laura Iuliana Scantei.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!