Direktor Valamara: Priča o propaloj sezoni je laž, krivo radimo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Željko Kukurin, direktor Valamara, najvećeg hrvatskog lanca hotela koji svoje usluge nude i na dubrovačkom području, žestoko se obrušio na tvrdnje da ovogodišnja turistička sezona propada jer je u kolovozu zabilježeno 10-ak manje dolazaka i noćenja u Istri.

Kukurin je prvo objasnio da Istra kumulativno bilježi porast od dva posto noćenja u odnosu na prošlu, a pet posto u odnosu na turistički rekordnu 2019. godinu. Napomenuo je i da je riječ o odličnim brojkama s obzirom na, kako se izrazio, lošu evidenciju boravka u nekomercijalnom smještaju koji u Istri broji 250 tisuća ležaja uz popunjenost od tek 12 posto.

„Trenutno u Istri zapravo boravi oko 500.000-600.000 turista, i svi smo svjedoci gužve na plažama, nedostatka parkinga, iskakanja struje, “pucanja” interneta, bacanja smeća u šumu… dakle, boravi vjerojatno više turista nego ikada”, napisao je Kukurin na svojem LinkedIn profilu, a onda objasnio zašto nije dobro govoriti da je sezona propala zbog visokih cijena jer u kolovozu ne bilježimo dvoznamenkasti porast broja turističkih dolazaka i noćenja.

„Imali smo odličnu pred-sezonu, vjerujem da će i post-sezona biti solidna, svi kvalitetni hoteli, kampovi, vile za odmor su ljeti puni – po cijenama koje su konkurentne na Mediteranu.

Zaista ne mogu shvatiti – kako netko može to što u kolovozu nemamo dvoznamenkasti rast turista proglasiti problemom koji je uzrokovan visokim cijenama. Jer bi treblo biti što? Milijun turista koji dolaze u jeftine oblike smještaja u vlasništvu ljudi koji tu ne žive, kupuju po velikim šoping centrima i jedu “pizza cut” tip hrane u lošim lokalima kojima upravljaju nerezidenti destinacije?

Održivi turizam u Hrvatskoj znači čuvanje prostora, zaštita lokalnog načina života, podizanje kvalitete turizma i produljenje turističke sezone. To je ono što trebamo napraviti – ako želimo biti uspješni, a ne (ras)prodavati našu obalu, more, prirodu za male novce.

Ušli smo u Schengenski prostor, dio smo Europe – imamo priliku podignuti turizam na jednu višu razinu kvalitete cjelogodišnjeg održivog turizma, a mi vodimo javnu raspravu o tome da bi trebalo smanjiti cijene kako bi u kolovozu došlo još više turista”, napisao je Kukurin na svojem LinkedIn profilu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!