Evo zašto nitko neće odgovarati za curenje informacija o istragama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Curenje informacija o istragama u tijeku komentirao je jutros odvjetnik Branko Šerić u Studiju 4 HRT-a.

– Od promjene Zakona o kaznenom postupku, kada je promijenjen način informacija koje cure iz spisa predmeta da je istraga nejavna, a ne tajna – tako su se otvorila vrata curenju informacija, zapravo zapisnika iz istražnog postupka koji se vodi kod suca istrage, odnosno pred Državnim odvjetništvom, rekao je.

– Čim procuri neki iskaz koji je na štetu mojeg branjenika, mojeg klijenta, onda taj čovjek kojeg se tiče, pogotovo ako je u zatvoru, nema drugog načina nego da kontrira pa daje obveznu uputu odvjetniku da istupi u javnosti. Sve doprinosi estradizaciji kaznenog postupka, a tvrdim da na vrhu svega toga stoji Zakon o kaznenom postupku. A tko donosi ovakav Zakon o kaznenom postupku, pita Šerić i odgovara – politika. Da se ne krijemo i ne mistificiramo politiku, kaže i dodaje da je to stranka koja je na vlasti, bez obzira na to koja u tom trenutku.

Kada se nekom obije o glavu, onda je ističe, kasno.

– Treba se pozabaviti kako je kolega Turudić nedavno lijepo objasnio u jednom intervjuu s promjenom Zakona o kaznenom postupku, a ovdje bi radi presumpcije nevinosti ponovno vratio tajnost istražnog postupka. Dakle, ne da nije javno, pa ako nešto procuri nema sankcija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!