Za određena zanimanja ponuđene plaće i do 5000 eura
Zbog utjecaja koronavirusa na tržište rada velik se broj ljudi iz ugostiteljskog sektora prekvalificirao i pronašao svoju sreću u drugim tipovima zanimanja. U trenutku kad Hrvatska ulazi u novu turističku sezonu na velika vrata osjeti se velik nedostatak ljudi u zanimanjima povezanima s turizmom.
U svakom mjestu na Jadranu nedostaje oko pedesetak kuhara tvrdi Pero Savanović, nagrađivani chef s trideset godina iskustva. Plaće kuharima lete u nebo, pa su tako ponuđene one od 10 tisuća kuna za pečenjare, do tri odnosno pet tisuća eura za top kuhare. Chef Savanović govori kako su njegove procjene, uz to što nedostaje mnoštvo kuhara, nedostatak 20 do 30 ljudi iz hotelskog osoblja u gotovo svim hotelskim kućama na Jadranskoj obali.
Ugostiteljski se objekti pak s druge strane žale kako je gotovo nemoguće pronaći dobre i kvalitetne radnike. Mladim radnicima koje dobivaju preko agencije nedostaje znanja i želje za radom, naglašavaju.
– Manjak radnika ozbiljna je prijetnja turizmu, jer ugostiteljski objekti ‘krpaju’ radnu snagu. Problem koji traje nekoliko godina zbog korone je buknuo, jer je dio ljudi promijenio branšu. Kad su vidjeli da će biti određeno vrijeme biti bez posla, okrenuli su se manje rizičnim i stresnim poslovima – objašnjava Savanović.