Kako su mediji žestoko zakazali nakon susreta Habijana i Milanovića

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministar pravosuđa Damir Habijan nije pozdravio predsjednika Republike Zorana Milanovića na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu, prenijeli su jučer svi mediji.

Na žalost, nitko od medija nije se potrudio zatražiti komentar ministra Habijana i tako dodati konekst njegovu ponašanju.

Nacionalni mediji za koje se očekuje da prate nacionalnu političku scenu i imaju pamćenje koje nadilazi intelektualne sposobnosti zlatne ribice svakako bi se trebali sjećati koji je povod njihova sukoba.

Kako drukčije objasniti, primjerice, prilog Nove TV u kojoj su novinari i urednici ustvrdili kako ministar Habijan Milanovića tobože nije vidio.

Tako ostaje nejasno je li urednik njihova Dnevnika toliko naivan da stvarno nije shvatio da je Habijan namjerno ignorirao Milanovića ili misli da su gledatelji Nove TV toliko glupi, pa da nisu shvatili zašto ga je Habijan ignorirao.

Grubo narušavanje privatnosti

Prisjetimo se, sukob između predsjednika Zorana Milanovića i tadašnjeg ministra gospodarstva Damira Habijana eskalirao je nakon što je Milanović u javnosti iznio tvrdnju da je Habijan “sto posto gay”.

Ova izjava izazvala je oštre reakcije, osobito zbog narušavanja privatnosti i mogućeg prisilnog “outanja” Habijana. LGBT zajednica, uključujući Udruge Dugine obitelji, oštro je osudila Milanovićev potez, ističući kako je “outanje” nečija osobna stvar i da je iznošenje takvih podataka bez pristanka ozbiljan udar na osobne slobode.

Reagirala pravobraniteljica

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić također je reagirala, tražeći stručno mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka o ovom pitanju, što je dodatno potaknulo raspravu o zaštiti privatnosti i etičnosti Milanovićevih izjava.

Milanović se, međutim, nije povukao, već je dodatno kritizirao Habijana, nazvavši ga licemjerom zbog njegovih političkih stavova i članstva u HDZ-u. Ovaj sukob dodatno je produbio političke tenzije i izazvao široku javnu raspravu o granicama privatnosti i odgovornosti javnih osoba.

Gdje su granice?

Milanović je, dakle, grubo prekršio privatnost Damira Habijana i sada se, kao i obično, pravi kao da se ništa nije dogodilo. Takvo ponašanje od Milanovića smo očekivali, ali mediji bi trebali služiti upravo tomu da raskrinkaju političke nasilnike, a ne da se stave na njihovu stranu.

Bilo koji objektivan medij dodao bi taj kontekst i vratio u fokus javnosti važnu temu o granicama nečije privatnosti i poveo raspravu o tomu mora li žrtva biti pristojna prema svojem napadaču ili ga ima pravo ne pozdraviti.

A taj posao stvarno nije bilo teško odraditi, trebalo je samo pitati Habijana zašto nije pozdravio Milanovića na njihovom prvom susretu uživo otkako ga je Milanović nasilno outao.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!