Predsjednik u deluziji poziva na novi dvoboj iako je žestoko poražen

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kad bi imao hrabrosti, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izravno bi se sučelio s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem na predstojećim predsjedničkim izborima. Ovaj maštoviti scenarij koji se zadnjih dana protura iz oporbe i s Pantovčaka nastavak je trabunjanja sličan onomu da Plenković bježi iz Hrvatske u Brisel.

No, ovoga puta riječ je o dječjoj produkciji, jer samo dijete može usporediti premijerski s predsjedničkim mandatom.

Milanović, ako to želi, može svakodnevno državnim helikopterom na večeru u neki od krčkih restorana, bez ijedne brige na pameti, osim kako da zapapri svojem omiljenom neprijatelju. Dok leti, može trolati, objavljivati Facebook statuse i uživati u prikupljenim lajkovima, a potom puna želuca na povratku glumiti zabrinutost o budućnosti Hrvatske.

Dobar posao

Plenković, s druge strane, rano ustaje i kasno liježe i svakodnevno se hvata u koštac s brojnim izazovima i prilikama koje ima Hrvatska. Svi ekonomski i ini pokazatelji govore da mu taj posao dobro ide, a on sam ne pokazuje znakove umora, bez obzira što je u superizbornoj godini morao paralelno voditi brigu i o stranci na čijem je čelu i o državi na čijem je čelu.

No, i na toj bojišnici doživio je uspjeh. On je premijer u trećem mandatu, HDZ je zadržao većinu, a polovica hrvatskih zastupnika u EU parlamentu dolaze iz redova te stranke.

I sada bi, nakon svega, Plenković trebao raspustiti Vladu i krenuti ni manje ni više nego u – predsjedničke izbore! I to samo tri mjeseca nakon što je na parlamentarnim izborima pobijedio istog tog Milanovića, kandidata SDP-ove koalicije za premijera koji je za tu priliku, usput budi rečeno, prekršio Ustav.

Sasvim je jasno da pozivi Plenkoviću da izađe na megdan dolaze iz stožera političara koji je, među ostalim, izgubio i od čovjeka koji priča s kravicom.

Najmanja šteta

Svi ti stihovi pjesama iz osamdesetih poput rijeka pravde ili parola izađi i bori se dolaze upravo od dokonog predsjednika koji ni dan-danas nije shvatio da politika može, treba i mora biti izuzetno ozbiljan i nezahvalan posao.

Stoga, ako političari poput Milanovića uživaju potporu hrvatskih građana, daleko je bolje da budu na pozicijama gdje će uspjeti napraviti najmanje štete.

Nema nikakve dvojbe da bi Plenković u njihovu srazu pobijedio. Nema nikakve dvojbe niti da bi Plenković bio bolji predsjednik države od Milanovića. Ne samo Plenković, nego i većina drugih, uključujući i čovjeka koji priča s kravicom.

Ali bio bi to sraz u mokrenju u dalj u kojemu bi Plenkovića pobjeda bila dobra za HDZ i njega osobno, ali bi bila veliki poraz za Hrvatsku koja bi ostala bez nedvojbeno uspješnog premijera.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!