Tko o čemu, Milanović o Ustavu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Predsjednik RH Zoran Milanović, kojega je Ustavni sud proglasio kršiteljem Ustava i koji je tu instituciju, što riječima, što djelom, izvrijeđao u tolikoj količini da je prebacio normu za sljedećih deset generacija, sada se poziva na isti taj – Ustav!

Povodom imenovanja novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, Milanović je ustvrdio da je HDZ preuzeo i DORH – što je suprotno ustavnom određenju uloge DORH-a kao neovisnog i samostalnog pravosudnog tijela.

Zoki ipak kuži čemu Ustav služi

Milanović, dakle, ipak kuži da Ustav služi i tome da neke institucije budu neovisne od nekih drugih.

Na ovom primjeru vidimo kako je Milanović svladao lekciju u kojoj DORH treba biti neovisan i samostalan od Vlade RH. A ako to razumije, onda razumije i da Predsjednik Republike treba biti neovisan i samostalan od SDP-ove koalicije Rijeke pravde.

S tim da ovdje postoji jedna izuzetno bitna razlika.

Sudac Ivan Turudić proglasio je krivim bivšeg predsjednika Vlade HDZ-a Ivu Sanadera i njegova ministra Damira Polančeca. Zar bi takvo što napravio HDZ-ov prijatelj? Pored takvih prijatelja, HDZ-u ne bi trebali neprijatelji.

Dakako, Turudić je u slučaju Polančec, kao i u slučaju Sanader, radio svoj posao. On je sudac, na njemu je donosi sudske odluke nevezano uz to koja mu je politička stranka više ili manje simpatična.

‘Lukavi plan’

S druge strane, niti Milanović, a niti SDP niti u jednom trenutku nisu spomenuli da je Milanovićeva kandidatura za premijera SDP-ove koalicije kršenje Ustava, iako to vrlo dobro znaju i Milanović i Grbin i kompletan SDP, kao i druge stranke koje su bile u formalnoj ili neformalnoj koaliciji.

Milanović i SDP prešamarali su i Ustav i ustavne suce na, sve do sada, nezamisliv način. Pokušali su stvoriti izvanredno stanje u Hrvatskoj, srušiti institucije ne bi li došli na vlast.

Sada, nakon što su birači prozreli njihov „lukavi plan”, sve kreće ispočetka.

Sutra će Milanović i Grbin i kompletna oporba ponovno upozoravati na kršenje Ustava i pozivati Ustavni sud da štiti hrvatsku demokraciju i građane, jednako strastveno kao što su jučer pozivati hrvatske građane da sruše Ustavni sud.

Igor Kokoruš


PODIJELI S PRIJATELJIMA!