Ružno je profitirati na račun naroda, no ima i nešto gore od toga

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Toaletni papir 40 kuna, 250 grama maslaca 36 kuna, litra soka 18 kuna, „ciglica“ kave 30… Ovo su samo neke od cijena u hrvatskim trgovinama zbog kojih se posljednjih tjedan dana građanima diže kosa na glavi. Doduše, u trgovinama su izražene u eurima, ovdje ih navodimo u kunama jer većina nas i dalje sve preračunava u staru valutu u kojoj je lakše i pojmiti koliko je sve poskupjelo u samo nekoliko dana. Cijene nakon konverzije šokirale su građane, ali i premijera Plenkovića i njegove suradnike koji su oštro zaprijetili trgovcima i poslali im u kontrolu državne inspektore.

-U procesu smo pristupanju eura bili svjesni i upozoravali smo na minimalno povećanje cijena 0,2 do 0,4 posto uslijed konverzije, kao i u drugim zemljama. No, ono čemu svjedočimo u ovim pojedinim slučajevima je nešto drugo, a to je neopravdano, čisto profiterstvo, lov u mutnom i tome ćemo se snažno suprotstaviti – odlučno je poručio premijer.

Mnogi su trgovci nakon te izjave skočili na noge, uvrijeđeni jer ih se naziva profiterima i lovcima u mutnom. No, kako drugačije objasniti nagli skok cijena u trgovinama nakon svega čemu smo svjedočili u prošloj godini. Sjetimo se samo Vladinih paketa mjera vezanih uz poskupljenje energenata. U državnom proračunu osigurane su milijarde kako bi se olakšala svakodnevica građanima, ali i poslovanje poduzetnicima, među kojima su i trgovci. Koliko su zbog toga uštedjeli piše na većini računa za energente koje posljednjih mjeseci dobivaju u sandučiće jer uz iznos koji trebaju platiti, ondje je naveden i iznos koji bi platili da nije bilo državnih mjera. Uštedjelo se i na gorivu čiju cijenu Vlada uredbama zauzdava već mjesecima. Trgovci su, što i sami priznaju, cijene konstantno podizali od proljeća prošle godine, pa i nakon što su na snagu stupile spomenute mjere. Građani su sve to relativno strpljivo pratili, vjerujući obećanjima kako do novih poskupljenja s uvođenjem eura neće doći. Na kraju krajeva, obećavala im je to i Vlada.

Ali, ništa od toga! Trgovce nije zadovoljio niti raniji rast cijena koji se, prema nekim procjenama, kreće između 20 i 80 posto za različite robe i usluge. Prevarili su i građane i Vladu. Nisu im bile dovoljne ni državne mjere pa su, eto, odlučili još malo zaraditi na konverziji.

Možda najgore u cijeloj priči jest to što danas tvrde kako nije točno da su cijene porasle nakon uvođenja eura. Kao da su građani oboljeli od amnezije pa ne znaju koliko su toaletni papir ili maslac koštali prije desetak dana. Ružno je loviti u mutnom, ružno je profitirati u izvanrednim situacijama na račun naroda, no još je ružnije podcjenjivati pamet istog tog naroda.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!