Bogatim programom obilježen Dan Mađara Lipika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Društvenom domu u Brekinskoj protekle je subote održan je kulturno-umjetnički program u povodu obilježavanja Dana Mađara Lipika, koji je okupio brojne članove i uzvanike iz različitih krajeva Hrvatske. Događaj je istaknuo važnost očuvanja mađarskog identiteta, kulture i tradicije u lokalnoj zajednici te podršku radu Društva Mađara Lipika.

Među brojnim gostima prisustvovali su saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine i predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH), Robert Jankovics, kao i Laszlo Karas, predsjednik Hrvatske samouprave Kapošvara. Na događaju su sudjelovali i Rozalija Jakumetović, predsjednica Udruge Mađara grada Vukovara, Elika Jarža, predsjednica Zajednice Mađara Dežanovac, te izaslanica lipičkog gradonačelnika, Marija Sohor.

Stjepan Sigeti, predsjednik Društva Mađara Lipik, otvorio je svečanost prigodnim riječima dobrodošlice, naglašavajući važnost zajedništva i kontinuiranog rada na očuvanju mađarske kulture. Društvo Mađara Lipika djeluje dugi niz godina i brižno radi na očuvanju kulturnog nasljeđa, što je vidljivo u dosadašnjim rezultatima, zahvaljujući aktualnom i bivšem vodstvu.

Saborski zastupnik Robert Jankovics istaknuo je važnost podrške radu Društva Mađara Lipika, kao i svim drugim mađarskim društvima. “Kultura, tradicija i običaji moraju se prenositi na buduće generacije, jer to je temeljni cilj rada mađarske zajednice”, kazao je Jankovics, istaknuvši važnost društvenog i kulturnog rada ove manjinske zajednice.

Kulturno-umjetnički program bio je bogat i raznolik. Članovi Udruge Mađara grada Vukovara izveli su pjesme i recitacije posvećene obljetnici Mađarske revolucije 1956., dok su članice Zajednice Mađara Dežanovac izvele tradicionalne mađarske pjesme. Plesne i glazbene izvedbe članova Kulturno-umjetničkog društva Zeleni Gaj iz Gaja oduševile su publiku, čime su obogatili večer posvećenu mađarskoj kulturi. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!