[FOTO] Simboličnim polaganjem vijenaca i ove godine obilježena pogibija Aradskih mučenika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dan sjećanja na Aradske mučenike obilježen je 6. listopada simboličnim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika Dragutina (Karola) Knezića u Velikom Grđevcu te ispred spomen ploče u Velikoj Pisanici. Ovaj događaj, organiziran u suradnji s Vijećem mađarske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije, dodatno je obogatio dolazak saborskog zastupnika mađarske nacionalne manjine, Roberta Jankovicsa.

Prisutni su na ovaj način odali počast žrtvama, ističući važnost sjećanja na povijest i tradiciju. Aradski mučenici, koji su se sastojali od 12 generala i 1 pukovnika, bili su mađarski vojni časnici pogubljeni 6. listopada 1849. u Aradu, nakon poraza u revoluciji i ratu za neovisnost 1848.-49. Među njima je bio i general-bojnik Dragutin Knezić, rođen u Velikom Grđevcu u vojničkoj obitelji hrvatskog podrijetla.

Nakon polaganja vijenaca u njihovu čast, održana je sjednica Vijeća mađarske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije, a vijećnici su, u pratnji saborskog zastupnika, obišli radove na Reformiranoj crkvi u Velikoj Pisanici, koja je u procesu obnove.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!