Dok broj drugih manjinaca opada, Nijemaca i Austrijanaca dovoljno je da dobiju nove županijske predstavnike

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

SIRAČ – Nijemci i Austrijanci među rijetkim su manjinama koje se mogu pohvaliti kako će na nadolazećim manjinskim izborima, 7. svibnja, imati priliku po prvi put birati svog županijskog predstavnika, budući da su na zadnjem popisu stanovnika imali više od 100 pripadnika manjine u županiji. Posebno su na tu činjenicu ponosni u Udruzi Nijemaca i Austrijanaca Sirač, jednoj od četiri takve registrirane u Hrvatskoj (uz Zagreb, Osijek i Vukovar). Predsjednik Josip Krajcer, napominje kako Udruga djeluje od 2015-te, otkako su konačno odlučili krenuti u osnivanje iste.

-Ja sam osnivač Udruge, ali brojni drugi mještani su to radili sa mnom. 2014. smo krenuli u osnivanje udruge, iako sam to predlagao i ranije, ali nikako nismo našli vremena, pa sam obećao da ću ja osnovati kada odem u mirovinu. Oko 80 mještana je na početku bilo zainteresirano, a sada brojimo preko 200 članova. Osim predstavnika na županijskoj razini, dobit ćemo ga i u Općinskom vijeću – priča s ponosom i napominje kako se sve vrti oko toga da pokrenu mlade da jednostavno uče jezik.

-Mi smo ljudima objasnili zašto je važno da se deklariraju kao manjina, iako smo uvijek bili za i borili se za Hrvatsku. Osnovno je očuvanje kulture, tradicije i jezika. Nažalost, jezik nismo učili, bar ne adekvatno, jer smo učili ruski u školi. No, pjesme učimo fonetski i izvorni govornici nas razumiju. Imamo zbor od 25 članova, koji je nedavno predložen da bude službeni zbor predstavnik Njemačke i Austrijske manjine u Hrvatskoj. Imamo i glazbeni sastav – priča i pojašnjava da odlično surađuju s drugim manjinama.

Tri njihove ključne manifestacije su gastro manifestacija Dan njemačke i austrijske kulture krajem svibnja, Dan Republike Austrije krajem listopada i Dan jedinstva, na datum pada Berlinskog zida. Nerijetko se uključuju u brojne druge manifestacije manjina s njihovog područja. Cilj im je, kroz aktivno učenje o kulturi i jeziku stvoriti novu generaciju koja će znati o svojim precima ali i koja će znati jezik.

– Mi smo napravili temelje, imamo donatore i pripremamo njemačko-austrijsku kuću. Unutra će biti naša dvorana, prostorija za izloške, preuredit ćemo i jednu sobu za spavanje, bit će i kancelarija. Bit će izgrađena kao ona nekadašnja njemačka kuća, ali malo modernija. Zahvaljujemo svima onima koji su odlučili pomoći u radu na toj kući – priča Krajcer koji ne skriva ponos oko činjenice da u Siraču danas imaju oko 70 njemačkih prezimena.

Većina ih je na rubno područje Bjelovarsko-bilogorske županije došlo za vrijeme Marije Terezije, kada je kraljica šakom i kapom dijelila zemlju, a oni su, priča Krajcer bili i više nego zainteresirani ne samo za zemlju, nego i za rad na istoj. Oni su u ove krajeve uveli praksu gnojenja zemlje, a vrijedno su radili i obrtnička zanimanja. Do Drugog svjetskog rata naselje Miljanovac nosio je predznak “Švapski”, no nakon rata tamo se naselilo stanovništvo iz Bosne i Hercegovine. Sirač je tako, priča nam, prije rata imao 70% stanovništva njemačkog podrijetla. Iako, danas je priča o njihovom doseljavanju pomalo kao anegdota.

-Najviše su Nijemci dolazili iz Moravske, a dosta Siračana je došlo iz Winkelsdorfa. Mi smo bili u tom mjestu 2019. godine i sada se to mjesto zove Kouti. Prije Drugog svjetskog rata taj je dio pripadao Njemačkoj, a sada pripada Češkoj – priča nam.

Financiraju se iz Savjeta za nacionalne manjine, a donacije dobivaju i iz Njemačke i Austrije. Trenutno, osim njemačko-austrijske kuće, rade i na aktivnom učenju njemačkog u školi u Siraču.

– Želimo animirati mlade da uče jezik jer ima dosta starijeg stanovništva, koje ima još 10-ak godina aktivnog rada, pa moramo stvoriti novu generaciju koja će paziti na očuvanje tradicije i jezika – zaključuje Krajcer.

Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač Gastro manifestacija 2019
Izborna skupština Udruge Nijemaca i Austrijanaca Sirac

PODIJELI S PRIJATELJIMA!