Mladi aktivno sudjeluju u radu Češke Besede Prekopakra

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U prostoru Češkog doma u Prekopakri održana je godišnja izvještajna skupština prekopakranske Češke Besede na kojoj se raspravljalo o izvješćima za proteklu, planu rada za sljedeću godinu, a izabrani su i novi članovi Izvršnog i Nadzornog odbora.
Netom prije skupštine održana je završna konferencija projekta „Zajedno smo jači“ kojeg je Češka Beseda Prekopakra tijekom protekle godine provodila u partnerstvu s KUD-om Seljačka sloga, s ciljem stvaranja potencijalnog okruženja za razvoj i jačanje kapaciteta te uključivanje mladih u rad ove vrijedne udruge, ali i brige za starije osobe. U sklopu projekta provodilo se informatičko opismenjivanje, poticanje volonterstva, priprema čeških narodnih kolača, socijalno uključivanje mladih u društvo te niz drugih psiholoških i savjetodavnih usluga.
Skupštinu je vodio tajnik Češke Besede Igor Matek, a izvješće o radu za proteklu godinu izložila je predsjednica Slavica Plavček.

Brojne aktivnosti

Među najaktivnijima su bili mladi glazbenici, kao i članovi dječjeg i odraslog folklora te mješovitog pjevačkog zbora. Održani su blagdanski sajmovi, ali i gastronomske radionice na kojima su se pripremala tradicionalna češka jela Kynutý knedlíky a livance, Chodsky kolač… Između ostalog, članovi Češke Besede Prekopakra organizirali su i prepoznatljive manifestacije (Knedlíky), a obilazili su i svoje starije članove te sudjelovali u radu Saveza Čeha Republike Hrvatske. Održavani su dobri odnosi sa svim drugim lokalnim, ali i drugim srodnim udrugama u čijim su događanjima sudjelovali.
Iz financijskog izvješća za prošlu godinu, koje su podnijeli Željka Pejša Božić i Antun Novak, rečeno je da su prihodi Češke Besede Prekopakra iznosili 488 tisuća kuna, dok su rashodi bili 437 tisuća kuna.
Na skupštini je usvojen i plan rada za iduću godinu koji predviđa uvježbavanje novih koreografija folklornih skupina s ponavljanjem onih trajno naučenih te redovito održavanje probi. Suradnja folklorne, glazbene i zborne skupine radi zajedničkih vježbi i nastupa, kao i privlačenje novih članova. Nastupit će na svim manifestacijama koje organizira Savez Čeha u Republici Hrvatskoj, a na lokalnoj razini nastupat će na prigodnim manifestacijama prema pozivu organizatora; samostalno ili u suradnji s drugim udrugama. Surađivat će s ostalim češkim besedama te s udrugama na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, kao i s vijećima češke nacionalne manjine Požeško-slavonske županije i Grada Pakraca, a održavat će i suradnju i kontakte s društvima iz Češke Republike.

Novi članovi Izvršnog i Nadzornog odbora

S obzirom na to da je skupština bila izbornog karaktera, razriješeni su stari te izabrani novi članovi Izvršnog i Nadzornog odbora. Tako su za članove Izvršnog odbora izabrani Zlatko Bahnik, Marija Brdal, Alojz Herout, Dubravno Hruška, Predrag Kovar, Maja Marin, Igor Matek, Jadranka Antunović, Antun Novak, Anita Novak, Željka Pejša Božić, Slavica Plavček, Antun Roček, dok će u Nadzornom odboru biti Mirjana Bilopavlović, Robert Bogdan, Mirjana Reili i Diana Zubalj.
Stručna suradnica za društvene djelatnosti u gradskoj upravi Marija Martinelli pozdravila je skupštinu u ime Grada Pakraca. Istaknula je predani rad i aktivnosti kojima obogaćuju našu sredinu te izrazila zahvalnost na suradnji. Predsjednik Mjesnog odbora Prekopakra, Vlado Eck, predsjednica udruge „Hrvatska žena“ Prekopakra, Dubravka Laučan, i predsjednica KUD-a „Seljačka sloga“ Prekopakra, Dubravka Arland, također su izrazili zahvalnost na suradnji.
Na kraju skupštine upriličen je folklorno-umjetnički nastup članova Češke Besede Prekopakra u kojem su uživali svi nazočni.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!