Bjelovar dobiva pametnu rasvjetu: Kreće zamjena 4000 rasvjetnih tijela

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Potpisani su ugovori za uvođenje u posao tvrtke Pametna energija za izvođenje i realizaciju uvođenja nove rasvjete u gradu Bjelovaru. Projekt je to težak 1.436.840,05 eura.

– Zamijenit će se oko 4 tisuće rasvjetnih tijela, od ukupno 6300. Naime, postojeća javna rasvjeta je zastarjela, predstavlja dodatno opterećenje gradskom proračunu. Prilagodbom optike suvremenih rasvjetnih tijela kao i popunjavanjem s novim rasvjetnim tijelima moguće je poboljšati osvjetljenje, ali i smanjiti potrošnju električne energije. Pričao sam s drugim gradonačelnicima, uštede od 60% se osjete već nakon nekoliko mjeseci, a često su i veće od predviđenih – poručuje gradonačelnik Dario Hrebak

Za ovaj projekt Grad je digao kredit u HBOR-u, s kamatom od 0,5%. No, iako se grad kreditno zadužio, gradonačelnik Hrebak ističe da se to neće značajnije osjetiti. Kamate tog kredita su niske, a dio novca koji se do sada davao HEP-u će se preusmjeriti na plaćanje kredita za novu rasvjetu u narednih desetak godina.

– Mislim da je to dobitak: kvalitetnija rasvjeta, ušteda Gradu i smanjenje svjetlosnog onečišćenja. Sve bi trebalo biti gotovo do kraja ove godine. Ja se veselim projektu, koji možda nije poznat javnosti, ali je velik i značajan za uštedu i smanjenje onečišćenja – zaključuje Hrebak.

Ivan Semren, komercijalni direktor tvrtke Pametna energija rekao je kako je ovo u potpunosti jedan domaći, čak i lokalni projekt.

– Nama je drago da jedan hrvatski grad čini dodatni korak u zelenoj tranziciji, s hrvatskim proizvodom i lokalnim izvođačima. Očekuje se ušteda oko 70%, ušteda preko 250 tona ugljičnog dioksida godišnje i 1 GW sati godišnje. Lampe koje stavljamo su s jamstvom od 10 godina i ¼ već je proizvedena – rekao je Semren koji ističe da se s radovima krene aktivno.

– Imamo nešto manje od 90 dana za promjenu oko 4100 svjetiljki. Ovaj tjedan očekujemo dopremu tisuću svjetiljaka i pripremne radnje, a od idućeg tjedna radovi kreću intenzivno. Što se tiče pametne rasvjete, svjetiljke su definirane u smislu pameti, u njima su definirani pojedini režimi. Dakle, nakon što određeno vrijeme budu svijetlile punim intenzitetom, tijekom noći će se njihova jačina mijenjati odnosno smanjivati – pojasnio je Marko Peović, voditelj radova na implementaciji projekta.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!