Berba je krajem svibnja do kada je na OPG-u Juranić rezervirano sve do posljednje bobice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

SUBOTICA PODRAVSKA – Branimir Juranić iz koprivničko-križevačke Subotice Podravske je prije pet godina bez ikakvog prethodnog poljoprivrednog iskustva počeo uzgajati haskap i to u eko uzgoju. Za haskap koji je poznat i kao sibirska borovnica se u Japanu smatra da produžuje život, a Juranić se odlučio na uzgoj jer mu je to bila najzanimljivija kultura.

-Okus je bio pun arome, slatkasto-kiselkast, a cijena je bila između 80 do 100 kuna kakva je i danas – opisuje razloge zbog kojih se zaljubio u haskap Juranić.

No, ne treba biti u zabludi da to što je kilogram bobica skup automatski znači veliku, sigurnu i laku zaradu.

-Nije to baš sam tak. Ne može se gledati samo na to da je sadnica iz Poljske deset kuna, a da je kilogram do sto kuna i reći ‘super, idemo’ – kroz smijeh ističe Juranić.

Foto: Facebook OPG Juranić

Haskap naime zahtjeva puno ulaganja. On sve što zaradi uloži u plantažu i zato kako bi olakšao sebi, pa je uveo automatsko navodnjavanje i automatsko prihranjivanje. Posla oko te kulture iako mnogi misle drugačije ima.

-Mora se imati navodnjavanje, prihranjivati. Ljudi misle da posade i da je to to, a uzgoj je nešto posve drugo. Treba biti i strpljiv jer haskap dosta sporo raste i bobice se beru jedna po jedna – napominje koprivničko-križevački voćar.

Foto: Facebook OPG Juranić

U jedan kilogram uđe 500 bobica,pa treba biti strpljiv baš kao što treba biti strpljiv da bi nasad ušao u puni rod za što mu treba sedam godina i to u idealnim uvjetima, a uvjeti često nisu idealni jer, priča Juranić, ili se nakuplja voda, pa nasad sporije raste ili bobice pojedu ptice. Osim svježih bobica, prodaje i matični sok i pekmez od haskapa jer se pokazalo da tržište na to najbolje reagira, pa sav matičan sok proda u samo tjedan dana. Iako je sezona krajem svibnja, narudžbe za svoje proizvode prima već sada i do berbe je sve do posljednje bobice rezervirano. Javljaju se novi kupci, oni stari naručuju veće količine. On se u uzgoj haskapa zaljubio i bez toga siguran je Branimir nema uspjeha jer ako netko kreće u poljoprivrednu proizvodnju s mišlju kako će se obogatiti u startu je osuđen na razočaranje.

-Nije poljoprivreda biznis u kojem će se čovjek obogatiti. Ako je primaran motiv novac odmah je osuđeno na propast. To se mora voljeti i željeti – poručuje mladi poljoprivrednik.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!