Prije ću prodati sve krave nego opet davati mlijeko u otkup
PREDAVAC/KUSANOVEC – Obitelj Rajaković iz Predavca kod Rovišća bavi se mljekarstvom, a kvalitetu svog rada već su nekoliko puta dokazali na Državnoj stočarskoj izložbi na kojoj su njihova grla osvajala prva mjesta, ali i šampionska zvona. Poput mnogih i oni su desetljećima mlijeko predavali velikim mljekarama.
-Pedeset godina smo sigurno predavali Dukatu i onda smo 2008. prešli u Ledo dok nije Ledo propao. Imali smo čini mi se 28 krava i isprodali ih do 11 ili 12 – prisjeća se Duško Rajaković.
Odlučili su tada okušati sreću s preradom i prodajom na tržnici. Pokušali i uspjeli te danas u staji ponovno imaju 19 krava, 22 junice i pet telića. Trenutna dnevna proizvodnja s 13 krava na mužnji im je oko 250 litara mlijeka, a mlijeko sada prerađuju u svježi sir i vrhnje, kuhane sireve i kvargl koje prodaju na bjelovarskoj tržnici i na kućnom pragu.
-Dolaze nam ljudi i doma, a tako najčešće kupuju svježe mlijeko. Nekako se sve više ljudi prebacuju na to domaće – kaže Rajaković.
Domaće se, smatra Duško, traži zbog kvalitete, ali i zbog cijene jer primjerice litru mlijeka prodaju za samo pet kuna. I njima je međutim ova godina izazovna. Dovoljno svoje zemlje nemaju, a troškovi svega idu put neba.
-Osjeti se to, sve je poskupilo: repromaterijal, energenti, stočna hrana, struja, sve se to osjeti – priča nam predavački farmer.
Unatoč tome nekako gura. Uspješno gura i OPG Romine Zadravec iz Kusanovca kod Dugog Sela. Romina, njena sestra i njihovi supruzi imaju 24 grla, dnevnu proizvodnju mlijeka od oko 300 litara i rade dvadesetak različitih proizvoda pri čemu se baš kao i Rajakovići drže iskušane recepture kod proizvodnje sira, vrhnja, kuhanih sireva, prgica, prevelca, škripavca, jogurta i maslaca. Mljekarstvo i sirarstvo su za njih stogodišnja tradicija. Bavila se time i njihova prabaka, a sljedeće generacije nastavile.
-Naše bake su prodavale sireve na gradskim tržnicama Grada Zagreba, a mi smo nastavili tu tradiciju i unaprijedili proizvodnju napravivši 2008. mini siranu, a 2009. smo završili štalu za 24 muzne krave – priča Romina Zadravec.
2008. su rekli zbogom predaji viška mlijeka mljekarama. Prije otprilike dva mjeseca svoju su ponudu dodatno obogatili kušaonicom sira koju su nazvali Ivekov Kutićek, a s kojom slijede primjer dobre prakse iz Austrije i Slovenije. Romina Zadravec je sigurna da povratku predaje viška mlijeka mljekarama neće biti. Ljeti, kada se Zagreb isprazni, višak prerade ide u polutvrde sireve čija zrioba traje od dva do šest mjeseci koje onda prodaju kada se grad ponovno popuni. Sve je više onih, kaže, koji su prodaju mlijeka otkupljivačima zamijenili preradom. Razlog je jasan.
-Naravno da se više isplati. Ima i puno više posla, ali na kraju se sav trud isplati, a i kupci su zadovoljniji jer je to domaće i kvalitetnije, radi se od nepasteriziranog mlijeka tako da dobijete puninu okusa. Domaće je stvarno domaće – ističe Romina Zadravec.
Povratak na staro i predaju mlijeka otkupljivaču ni za Rajakoviće ne dolazi u obzir.
-Nikada više. Nikada više, radije bi krave prodali – poručuje mladi predavački sirar koji iako o proširenju proizvodnje ne razmišlja, od nje ni ne odustaje.