Za grubišnopoljsko pošumljavanje dronom zainteresirani Amerikanci

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GRUBIŠNO POLJE – Neobično i u svijetu rijetko pošumljavanje je odrađeno u Grubišnom Polju gdje su na rubu Zone malog i srednjeg poduzetništva pošumljavali dronom. To je ideja doktora biologije, Grubišnopoljca Dušana Jovića koji ju je izbrusio u inovacijskom centru svoje tvrtke u poduzetničkom inkubatoru u Grubišnom Polju što veseli gradonačelnika Zlatka Mađeruha jer je to i mogućnost za jačanje gospodarstva.

-Naš interes je da smo stvorili uvjete da se u našem inkubatoru otvore dvije tvrtke koje rade isključivo na takvim inovacijama što znači da će ako sve dobro prođe, a ja želim biti optimist, to otvoriti nova radna mjesta – kaže Mađeruh.

Taj je projekt već sada izašao ne samo izvan granica Grubišnog Polja već i izvan granica Hrvatske.

-To je projekt koji je naišao na pozitivne ocjene u Europi, ali i u svijetu. Imam informaciju da su i u Americi zainteresirani i zato smo mi ponosni što je taj projekt počeo u Grubišnom Polju i što smo vratili jednog mladog Grubišnopoljca doktora biologije u Grubišno Polje – ističe Mađeruh.

Za pošumljavanje dronom zainteresirane su primjerice Grčka i Kalifornija koje su pogođene velikim požarima jer se na taj način može doći i do teže dostupnih terena. Dronovi naime izbacuju samoklijajuće paketiće sjemenja izrađene od smjese različitih omjera gline, pijeska i supstrata, a koriste se autohtone sorte kako se ne bi narušila biološka ravnoteža.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!