[FOTO] Dan obrtnika na sajmu: obrtničke škole i obrtnici predstavili svoje radove

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Među 400 izlagača iz Hrvatske i desetak stranih zemalja koji svoj rad predstavljaju na 31. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu našli su se veliki i mali obrtnici, te oni koji će to tek postati.

Svoje programe posjetiteljima prezentirale su obrtničke škole iz cijele Bjelovarsko bilogorske županije, a uz njih svoje su radove predstavili Obrt Mreža, Obrt Mascota, Obrt Euforija, Obrt Horvat, Obrt „DM“ te Obrt Ruta.

Zanimljivi proizvodi

Pažnju je posebno plijenio štand sa slatkišima svih boja vrsta i veličina, na kojemu je radove Obrta Ruta predstavila Tatjana Dražić.

-Predstavljam naš obiteljsku obrt koji se zove Ruta obrt. Proizvodimo personalizirane bombone i lizalice za raznorazne prigode, kao što primjerice vjenčanja, a i da usrećimo sve koje možemo – kazala je Dražić.

Iako se radi o specifičnim proizvodima, sugovornica kaže da nema problema s njegovim plasiranjem.

-Proizvode uspijemo plasirati budući da su stvarno raznovrsni, možemo ih prilagoditi svakoj vrsti bilo kakvih događanja, bila to vjenčanja, krstitke, pričesti… Kada smo kretali mislili smo da će to ostati na malim prigodama, vjenčanjima ili nekim obiteljskim hotelima. Međutim, pročuo se glas i svi su se počeli zanimati za takve nekakve poklončiće, pogotovo hotelski lanci na moru koji su prepoznali tu važnost ručnog rada i kvalitetnog domaćeg proizvoda – zahvalna je predstavnica Obrta Ruta.

Vrijedni projekti obrtničkih škola

Svoj projekt solarnog automobila ponosno je predstavila Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje. Radi se o projektu na kojemu je svoje vještine brusilo više generacija, a o kvaliteti izvedbe dovoljno govori činjenica da su na slobodnoj utrci u Sisku završili drugi.

-Rama od auta napravljena je od školskih klupa, letva volana izvučena je iz Golfa ‘dvojke’, sjedalo je iz automobila kojeg imamo u školi i na kojemu na praksi rade automehatroničari. Pogon je na zadnje kotače, imamo dva motora, dvije baterije koje mogu raditi na 750 volti, a čak mogu doći i do jednog i pol kilovata – predstavio nam je auto Maksim Ženski, učenik drugog razreda smjera instalater kućnih instalacija.

-Sve što vidite na autu je učenički rad, sve smo mi učenici varili, naravno, uz pomoć mentora. Solarne ploče smo dobili kao donaciju od Elektrane u Grubišnom Polju, trenutno su na autu četiri, ali imamo još četiri u slučaju da se koja polomi – pojasnio je sugovornik.

Ovakvi projekti važni su jer iz prve ruke spajaju teoriju i praksu i učenike dodatno motiviraju na rad u struci.

-To su generacije prije mene radile, ali meni je jako zanimljivo raditi oko toga. Sva elektronika koju smo radili je od računalnih tehničara. Mi smo napravili samo maketu auta, a oni su napravili struju. Auto najviše može ići 38 kilometara na sat. Imamo kočnice na sva četiri kotača, kočnice su od bicikla spojene na jednu pedalu koju kad stisnemo sve četiri kočnice rade – zaključio je sugovornik.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!