[FOTO] Bjelovar domaćin 14. Međužupanijskog sajma vježbeničkih tvrtki! Učenici se sjajno snašli

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Svečano je danas bilo u zgradi Ekonomske i birotehničke te Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar jer škole su bile domaćin 14. Međužupanijskog sajma vježbeničkih tvrtki. Na Sajmu sudjeluje 28 vježbeničkih tvrtki iz devet gradova, 84 učenika i 20 mentora, a sve se odvija u holu škole. Velika je stvar biti domaćin jer vježbeničke tvrtke iz Bjelovara su i potekle, kaže Vladimir Štefanec, ravnatelj Ekonomske i birotehničke škole.

– Naš bivši ravnatelj, gospodin Vojislav Kranželić s još dvije druge škole prije dvadesetak godina pokrenuo je to kao tada fakultativni predmet. Izborio se u Ministarstvu da se to odobri i uspio je. Danas se taj predmet zove “Vježbeničke tvrtke” i obvezan je u kurikulumu Ekonomske i Komercijalne škole za treće i četvrte razrede. Smatram da je sajam vrlo koristan za djecu jer radi se o praksi koji oni obavljaju dvije godine, od samog osnutka fiktivnog poduzeća preko svih segmenata jednog poduzeća – rekao je Štefanec.

Ravnatelj dodaje da se uz ovakvu vrstu sajma pospješuju i prodajna komunikacija kod učenika, a tu je i prilika za upoznavanje s drugim tvrtkama.

– Koncept učenja kroz rad je najvrijedniji koncept. Učenici kada imaju iskustvo i nešto su napravili, mogu to primijeniti u vlastitom životu – rekla je ravnateljica Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar Nataša Vibiral.

Nekoliko štandova imali su i domaćini, a s jednog nam je o svom poslovanju više otkrila Ivana Lukač.

– Naša tvrtka zove se “Vinsoraj”, trgovina je to na malo i veliko koja se bavi prodajom sokova, proizvodima od voća i vinom. Sve je domaće. Nismo planirali imati sajamske popuste jer cijene su nam i ovako “ravne”, ni preskupe niti prejeftine – rekla je Ivana.

Sajam je za Ivanu idealna vježba za budući posao, a već sada se može pohvaliti da je direktorica tvrtke.

Ivana Lukač

– Obožavam ovaj predmet, ja sam direktorica tvrtke. Volim sudjelovati u svim poslovima koji se događaju, ali još uvijek nisam za to da otvorim nešto svoje – dodaje.

Dožupanica Bjelovarsko-bilogorske županije Marija Jungić imala je čast pozvoniti velikim zvoncem i tako otvoriti Sajam vježbeničkih tvrtki. Učenicima se prije toga obratila porukama nade.

– Voljeli bismo da se u vama probudi poduzetnički duh kako biste sutra bili mladi poduzetnici i da našu županiju boljom i uspješnijom. Zadatak BBŽ, ali i svih gradova i općina je da vam ovu županiju učinimo privlačnom za odrastanje, za poduzetničko poslovanje i pokretanje novih trgovačkih društava i obrta. Zato pripremamo nove mjere, pozivam vas da se uključite – poručuje Jungić.

Uz dožupanicu, na sajmu je prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje BBŽ Andrea Prugovečki Klepac te brojni drugi uvaženi gosti. Uspješnost sajma potvrdila je gužva oko štandova učenika koji su vrlo odgovorno i s ponosom predstavili svoje proizvode svim zainteresiranim posjetiteljima.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!