
Evo kako na potpuno prirodan način izbijeliti jaja
Bojanje pisanica već je postalo prava tradicija uoči Uskrsa, a kako bi boje na jajima ispale savršeno, preporučuje se da ih prethodno izbijelite. Donosimo vam trik kako to učiniti na prirodan način! Iako su bijela jaja dostupna u trgovinama, njihova ljuska nije toliko čvrsta kao kod smeđih jaja, pa možda nisu najpraktičnija za bojanje.
Što možete učiniti? Jednostavno izbijelite smeđa jaja, no nikako s kemijskim sredstvima poput hidrogena. Srećom, u vašoj kuhinji već imate pravi sastojak – alkoholni ocat! Osim što je izvrstan za čišćenje raznih površina ili osvježavanje hladnjaka, ocat je i izuzetno učinkovit za izbjeljivanje ljuske jaja.
Postupak je vrlo jednostavan. Sve što vam treba je alkoholni ocat i voda u omjeru 1:1. Dakle, za tri jaja pripremite jednu čašu vode i jednu čašu octa. Ako kuhate više jaja, samo prilagodite omjer.
Zagrijte vodu s octom dok jaja potpuno ne potopite i stavite na jaku vatru. Kako voda počne kuhati, pojavit će se pjena koju trebate ukloniti žlicom. Kad voda zakuha, smanjite vatru i kuhajte jaja još deset minuta. Nakon toga ih ocijedite i isperite hladnom vodom.
Ako na jajima ostanu mrlje, prebrišite ih spužvicom ili krpom, ali budite nježni jer je ljuska postala tanja uslijed kuhanja u octu. I to je to!
Ako jaja bojite prirodnim bojama, ne morate brinuti o sigurnosti jer je alkoholni ocat prirodan proizvod, pa je potpuno sigurno za kasniju konzumaciju.