Je li omiljena domaća suhomesnata delicija zdrava ili ne? Evo što kaže nutricionistica
Kad pomislimo na slaninu, ili po domaće – špek, ne stavljamo ga nužno u kontekst zdrave prehrane. Masti i kalorije glavni su negativci zbog kojih slaninu smatramo nezdravom, a je li to zaista tako ili se radi o mitu, zna bjelovarska nutricionistica Margita Zlatić Crnković.
-Špek je naime dobar izvor proteina jer otprilike 100 grama sadrži oko 35 grama proteina. Sadrži vitamine topive u mastima, poput vitamina D, vitamina E i vitamina K, a ima i nešto vitamina B skupina – pojašnjava Crnković.
U periodu kad se manje izlažemo sunčevoj svjetlosti, slanina može biti i dobar izvor vitamina D. Kako tumači sugovornica, kod slanine je najvažnije obratiti pažnju na veličinu porcije.
-Treba imati na umu da on dolazi s visokim udjelom zasićenih masnoća i kolesterola i zato je ključno obratiti pozornost na veličinu porcije. Pri spomenu na špek i zdravlje prva asocijacija je vrlo često negativna, no u pravim omjerima i uz pravilnu pripremu špek može imati određene prednosti – tumači sugovornica.
Zbog kombinacije proteina i masti, pruža brz izvor energije, a valja spomenuti i da dimljena slanina sadrži selen, mineralnu tvar važnu za funkciju imunološkog sustava.
-Mast iz špeka može pomoći u bolje apsorpciji vitamina topivih u mastima, poput vitamina A, D, E i K. Naime, ako jedete neku drugu hranu koja je bogata tim vitaminima topivim u mastima, onda će se oni uz špek bolje apsorbirati – kazala je Crnković.
Kvaliteta i količina su ključne
Prema savjetima nutricionistice, valja dobro obratiti pažnju na kvalitetu slanine koju jedemo.
-Nemojte zaboraviti da je kvaliteta špeka ključna. Uvijek birajte provjereno meso od lokalnih proizvođača i pazite na manje udjele soli – savjetuje Crnković.
Ako ste već špekoljubac, trebali biste pripaziti da bude dio uravnoteženog obroka.
-Gledajte da bude dio uravnoteženog obroka s obiljem povrća kako biste smanjili unos kalorija iz masti i istovremeno kako biste unijeli dovoljnu količinu prehrambenih vlakana. Treba paziti također da se dodatno ne dosoljava jer je špek već sam po sebi slan – savjet je nutricionistice.
Dakle, da bismo „pravilno“ uživali u slanini, najzdravije bi bilo obratiti pozornost na količinu slanine koju jedemo i ne škrtariti na njegovoj kvaliteti.