Konjske ćufte, frico, umak od puževa, palenta i druge delicije poveli ljubitelje Italije u gastronomsku avanturu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U dupkom ispunjenoj dvorani Društvenog doma u Filipovcu održana je tradicionalna “Festa della polenta”, u organizaciji Zajednice Talijana Lipik. Ovaj gastronomski događaj, koji slavi bogatstvo i tradiciju talijanske kuhinje, okupio je brojne posjetitelje, stvarajući atmosferu ispunjenu veseljem, glazbom i mirisima specijaliteta iz talijanske kuhinje. Poseban naglasak stavljen je na ruralna jela, među kojima palenta zauzima središnje mjesto kao osnovna namirnica u mnogim talijanskim domaćinstvima.

Gastro užitak i slavljenje kulturne baštine

Jedanaestu godinu zaredom, članovi Zajednice Talijana Lipik okupili su se kako bi očuvali i promicali kulturnu i gastronomsku baštinu svojih predaka. Predsjednica Zajednice, Lionella Brisinello, izrazila je zadovoljstvo velikim odazivom te zahvalila svima koji su sudjelovali u pripremi tradicionalnih jela. Posebno je istaknula važnost zajedništva i očuvanja talijanske tradicije u lokalnoj zajednici.

Uz bogatu trpezu, koja je uključivala divlji radič s preprženom slaninom, frico – talijansko jelo od sira i jaja, poseban saft za palentu, razne vrste sira, konjsku salamu, svježe konjske ćufte te čak i umak od puževa, gosti su uživali u pravoj gurmanskoj avanturi. Za glazbeni ugođaj pobrinuo se Tamburaški sastav Lipa, čiji su veseli taktovi dodatno podigli raspoloženje.

Podrška Grada Lipika i iznenađenje večeri

Podršku ovom značajnom događaju dao je i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, koji je pohvalio trud članova Zajednice u očuvanju kulturnog identiteta te naglasio kako su nacionalne manjine iznimno vrijedan dio Lipika. “Nastavit ćemo podupirati vaše kulturno i gospodarsko djelovanje jer vi ste važan dio naše zajednice”, poručio je gradonačelnik.

Večer je obogaćena neočekivanim, ali veselim iznenađenjem – aktivisti Zajednice izveli su zabavan performans prerušeni u romske nošnje, čime su podigli atmosferu i osigurali da fešta potraje do kasnih sati.

Očuvanje tradicije kroz gastronomiju i druženje

“Festa della polenta” još se jednom pokazala kao važan događaj za lokalnu zajednicu, pružajući priliku za kulturnu razmjenu i jačanje veza među različitim skupinama. Osim slavljenja talijanske kuhinje, ova manifestacija ističe značaj očuvanja tradicije, multikulturalnosti i međusobnog poštovanja. Kroz ovakve događaje, nacionalne manjine ne samo da promoviraju svoju baštinu, već i obogaćuju širu društvenu zajednicu, stvarajući mostove između različitih kultura i generacija. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!