Na ovom OPG-u možete popiti magareće mlijeko, zasladiti se marmeladom, ali i nazdraviti rakijom od šipka
Šipak, pasja ruža, šipurak, drača, srbiguzica ili Rosa canina imena su kulture dobro znene od starina koju mnogi od nas danas zapostavljaju ili je se pak sjetimo tek kada smo prehlađeni, pa skuhamo čaj od šipka ili ako marmeladu namažemo na palačinke. No, šipak bi trebao zauzimati puno više mjesta u našoj prehrani jer je bogat izvor vitamina C, B1, B2. Upravo činjenica da je riječ o crvenim vitaminskim bombicama, ali i to što na tržištu nema puno onih koji ga uzgajaju, šipku je privuklo OPG Velimira Čitkovića iz Treglave kod Grubišnog Polja. Uz to je riječ o kulturi zahvalnoj za uzgoj.
-Prvo smo posadili oko 300 sadnica, pa smo poslije dodali još. Vrlo je zanimljiv, nije zahtjevna biljka, može ga se preraditi u puno toga i napraviti razne proizvode – opisuje razloge odabira te kulture za uzgoj Ivana Čitković.
Kada kaže razne uistinu to i misli jer nakon početnog suhog ploda za čaj Čitkovići su šipak počeli i pasirati u pastu za doradu za marmeladu, potom su sami počeli i peći marmeladu, ali su u ponudu uvrstili i manje uobičajene proizvode od šipka – liker, vino i rakiju koju su nazvali “Kapljicom za dušu”. No, doći do te vinske i rakijske kapljice nije nimalo lako, a najveći izazov je dobiti alkohol.
-Za rakiju jako dugo treba da bi on fermentirao i dostigao potrebnu razinu alkohola, a isto tako je i s vinom, potrebno je i dosta otakanja, ima puno nedoumica. Najlakše je napraviti liker jer on mora samo odstajati svoje vrijeme – kaže Čitković.
Šipak je tek djelić bogate proizvodnje malog OPG-a
U kreativnoj vrtno-kulinarskoj radionici nastaju i primjerice liker od mente, slatko od dunja, džemovi od breskve i bundeve, ajvar. Uzgajaju Čitkovići i aroniju od koje rade čaj, liker i marmeladu, a uz to posljednjih pet godina uzgajaju magarce. Na njihovom imanju uživaju četiri magarice i jedan magarac, a prije tri godine su krenuli i s prodajom magarećeg mlijeka čije su zdravstvene dobrobiti dobro znane.
-Magareće mlijeko je dobro za imunitet, za oporavak od operacija, za alergije. Kupci ga dosta uzmaju za djecu zbog bronhitisa, a posebno na proljeće kada kreću razne alergije – kaže Čitković.
Kako se ono ne može dobivati kroz cijelu godinu prednost je što zamrzavanjem ne gubi svoja nutritivna svojstva.
-Magareće mlijeko se u biti i zamrzava i može stajati zamrznuto do dvije godine. Pakira se u bočice od 1 ili 2 dcl i treba se odmrznuti na sobnoj temperaturi, dobro promućkati, ali ne smije se kuhati – napominje treglavska poljoprivrednica.
Potražnja i planovi
OPG Čitković je tako s aronijom, šipkom i magarećim mlijekom prava mala riznica zdravlja. No, kupci za svim iz te riznice ne posežu jednako. Za aronijom kodo koje na tržištu vlada zasićenje primjerice nema puno potražnje dok se za magarećim mlijekom gotovo pa stvara lista čekanja.
-Nekada čak u sezoni ni nemamo dovoljno mlijeka da isporučimo svima koji zovu – ističe Čitković.
Proizvodi od šipka također su traženi.
-Najviše traže likere, čaj i pasirani šipak od kojeg kupci sami po svom ukusu završe marmeladu – navodi Ivana.
Rakija je pak nešto s čim se tek počinju probijati na tržište.
-To je ljudima dosta neobično jer su većinom navikli na šljivu, jabuku i krušku, ali ima interesa i za rakijom od šipka – kaže Čitković.
Ne kane Čitkovići stati na sadašnjoj proizvodnji od ukupno pet magaraca, povrću i dva hektara trajnih nasada.
-Za aroniju još ne znamo, ali mislimo da ćemo ostaviti nasad, šipak smo već posadili već nešto mladih i vjerojatno ćemo još i planiramo proširiti stado magaraca – otkriva Ivana Čitković.
Dok oni planiraju kako zadovoljiti potrebe tržišta u djelić njihove proizvodnje možete zaviriti na njihovim društvenim mrežama.
Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.