Na ovom OPG-u uzgajaju čak 70 vrsta graha, neki su naslijeđeni od prasvekrve
Grah potječe iz Amerike gdje je uzgajan prije nekoliko tisuća godina, a iz nje je prenesen u Europu i neizostavan je dio brojnih gastronomija. No, ne može se svuda pronaći toliko graha kao na gospodarstvu Štabić. Na imanju Ankice Štabić kod Križevaca naime vlada pravo malo carstvo graha s čak 75 sorti, a sve je počelo prije 24 godine s tek tri.
-Krenula sam na tržnicu i onda sam vidjela kako ima još nekih sorti i to me je vuklo – prisjeća se početka gospođa Ankica.
Vuklo ju je i povuklo do današnjih 75 sorti graha, 17 mahuna, uzgoja na jednom hektaru i proizvodnje od oko 500 kilograma godišnje pri čemu je dio za prodaju, ali neke sorte su samo za očuvanje sjemena. U mnoštvu sorti graha dominiraju domaće, a najponosnija je na ono najstarije.
-Ja sam tri sjemena koja sam imala prve dobila od svoje prasvekrve i ponosna sam na njih, to su zelenčić, trešnjevac i cifrić – navodi svoje blago Štabić.
Kod uzgoja se mora paziti na nekoliko faktora
Grah treba znati uzgojiti i savladati neka osnovna pravila. Za sve sorte jednako je važno tlo za čiju je pripremu zadužen sin Marijan.
-Grah na pjeskovitom tlu ne uspijeva najbolje, više mu odgovaraju teža tla, a na težim tlima je manje problema sa štetočinama. Uz to je grah ne težim tlima otporniji – otkriva tajnu Marijan Štabić.
Drugi važan faktor je samo sjeme koje treba znati skladištiti, ali i pristupiti mu s oprezom. U ovom slučaju poklonjeno treba dobro pogledati.
-Dobro pazim kada god dobijem neko sjeme. Nekada nekom sjemenu treba i dvije, tri godine da se iščisti, a kako imam samo naše domaće sjeme onda na tom grahu ni nema puno bolesti. Za uzgoj su potrebni samo motika, dobra volja i ljubav prema tome – ističe Štabić.
Gospođa Ankica osim što uzgaja razne sorte graha od njega i radi niz proizvoda jer riječ je o svestranoj namirnici koju ne treba ukalupiti u tri tradicionalna načina spravljanja.
-Nije grah samo za skuhati varivo i napraviti salate nego se od njega može napraviti svašta, ja primjerice radim kruh od crnog graha, radim i razne figurice i ogrlice – kaže Štabić.
Umjesto bisera na ogrlici grah. Na prodaju se ne može požaliti, a sve traženiji je, kaže, grah crna kornjača koji ulazi u zdravu hranu, a nakon kojeg (ako je u eko uzgoju ) se kod kuhanja prva voda ne smije baciti jer tako se gubi ono najbolje od njega, savjetuje Štabić za kraj.