Ovo domaće jelo odlično je u borbi protiv gripe, nutricionistica otkriva u čemu je tajna
U Hrvatskoj je u prva tri tjedna 2025. godine od gripe oboljelo preko 6 tisuća ljudi. Velik je to skok broja zaraženih, a kako kažu stručnjaci, sezona gripe na vrhuncu je. Upravo iz tog razloga, kontaktirali smo našu suradnicu, bjelovarsku nutricionisticu Margitu Zlatić Crnković kako bi nam otkrila kako se s ovom sezonskom bolesti boriti na tradicionalan način, odnosno, kroz tanjur.
Kako nam tumači Crnković, pileća juha, dobro nam znano jelo, jedno je od boljih alata za borbu protiv gripe.
-Prvo i najvažnije je to što toplina i tekućina iz juhe pomažu hidratizirati organizam što je iznimno važno kod povišene temperature i pojačanog znojenja koji su česti kod te bolesti. Kada smo bolesni tijelo gubi više vode nego inače pa dovoljna količina tekućine doprinosi lakšem reguliranju tjelesne temperature i pomaže u ispiranju toksina – pojašnjava nam sugovornica.
Kod pileće juhe, nikako ne smijemo zaboraviti veliku količinu proteina koja se skriva u piletini.
-Drugo ono što je važno naglasiti je da visokokvalitetni proteine iz piletine opskrbljuju tijelo aminokiselinama potrebnim za izgradnju i oporavak tkiva pa tako i stanica imunološkog sustava. Poznata je i činjenica da piletina tijekom kuhanja oslobađa aminokiselinu cistein koja prema nekim istraživanjima može olakšati razrjeđivanje sluzi i pridonijeti bržem čišćenju dišnih puteva – tumači Crnković.
Dobro je znano da se u pilećoj juhi nerijetko nalazi i nešto kuhanog povrća, čije zdravstvene dobrobiti nikako ne smijemo zaboraviti.
-Treća važna stavka je povrće koje se obično dodaju u juhu i to naročito mrkva, celer i luk ali i ostalo koljenasto povrće koje obiluje vitaminima, mineralnim tvarima i fitonutrijentima koji onda zapravo sinergijski djeluju na jačanje imuniteta pomažući ju suzbijanju upaljenih procesa i pridonoseći ju boljem općem stanju organizma – kazala nam je nutricionistica.
Valja napomenuti i kako je pileća juha iznimno lako probavljiva, što je u trenucima kada bolujemo od gripe, imamo slabiji apetit ili mučninu, vrlo poželjna osobina.
-Treba spomenuti i dobrobit psihološke udobnosti. Naime, topla mirisna juha budi osjećaj ugode i obično nas podsjeća na domaću, brižnu njegu i upravo takav osjećaj potiče pozitivno raspoloženje što je u borbi protiv gripe često pola uspjeha – zaključuje bjelovarska nutricionistica Margita Zlatić Crnković.