Ne dajte da vas okus zavara: Evo koliko alkohola ima omiljeno zimsko piće
Vrijeme je blagdanskog ugođaja, kućice su okupirale središnje gradske parkove diljem Hrvatske, a jedno od najpopularnijih prosinačkih pitanja jest kuhano vino. S kuhanim vinom lako se zaigrati, toplo je i fino, a dodatak klinčića daje mu dodatnu aromu, no valja biti oprezan.
Kuhano vino, uz klinčiće, cimet i šećer, sadrži između 8,8 i 13 posto alkohola, otegotna mu je okolnost i to što tijelo lakše apsorbira vruće napitke, pa se alkohol brže iz želuca prosljeđuje u crijeva, a tako i u krv. Za usporedbu, vino prije kuhanja sadrži od 11 do 15 posto alkohola.
– Čovjek s 80 kilograma bi nakon čaše kuhanog vina mogao imati oko 0.35 promila alkohola u organizmu, a žena od 60 kilograma trebala bi imati oko 0.5 alkohola u organizmu nakon samo jedne čaše – poručili su iz Hrvatskog autokluba uz upozorenje da nakon kuhanog vina nikako ne sjedamo za volan.
Treba napomenuti da se ovi podaci odnose na čisto kuhano vino, tako da omjer kuhanog vina ovisi o udjelu vode.
Osim alkohola, deci kuhanog vina sadrži između 80 i 100 kalorija, stoga i zbog toga valja biti oprezan.