Mnogi pjenušce i žestice cijelo vrijeme piju pogrešno, ovako je ispravno!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Većina nas će u najluđoj noći nazdraviti pjenušcem i ne možemo zamisliti doček Nove godine bez pjenušavog vina koje se kod nas još uvijek dijelom smatra isključivo pićem proslava i romantike, znate već onaj kliše o pjenušcu i jagodama. S razlogom se koriste u svečanim prilikama jer pjenušci su vrhunac vinske proizvodnje, ali njihova konzumacija ne mora nužno biti svedena samo na proslave jer on ima široku primjenu u gastronomiji. Mogu se posluživati uz deserte i izuzetno su dobra aperitivna vina, a upravo na području aperitiva ima najviše mjesta za napredak jer kod nas se kao aperitivi još uvijek dijelom piju žestice poput rakije ili pelinkovca koje bi pak trebale doći na kraju obroka, a ne na početku.

-Umjesto da ta teška visokoalkoholna pića ‘bacimo’ na kraj obroka kada je želudac pun i kada mu je potreban dodatan stimulans, mi to guramo prije ručka kada bi ionako od gladi sami pojeli sve – tumači moslavački vinar Marko Miklaužić.

Dakle, primjerice za nedjeljnim ručkom probajte kao aperitiv popiti čašu pjenušca. Možda ćete se zbog toga osjećati profinjeno, a vjerojatno će vam proraditi apetit.

Navike se mijenjaju

Ipak, kultura pijenja se i kod nas polako mijenja.

-Kultura stola se promijenila s vremenom, pa se danas kao aperitiv danas i kod nas umjesto rakija i žestica počinje u restoranima nuditi pjenušac. Pjenušac je zapravo savršen aperitiv jer otvara apetit, nije jak, nije agresivan – tumači plešivički proizvođač pjenušaca Nikola Šember.

Sve je više oni koji to cijene, pa ni s prodajom nema problema.

-Potražnja se zadnjih godina jako povećala jer kupci više kupovne moći traže takva vina, a ona se dosta dobro prodaju u Istri i Dalmaciji – ističe Miklaužić.

Šember svoje pjenušce prodaje u cijeloj Hrvatskoj, a krenuo je i s izvozom, da ima veću proizvodnju prodao bi i više, ali ne želi, kaže, povećavati nauštrb kvalitete.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!