Tražite savršen slatki kruh za vaš blagdanski stol? Zaustavite potragu, food blogerica otkriva savršen recept
Pred nama je najveseliji, ali svakako najslađi blagdan. Za Božić su neizbježni suhi kolači, ali ono što je svakako uvijek popularno je Panettone-slatki kruh. Svoje korijene vuče iz Italije, ali posljednjih godina sve je traženiji i kod nas. No, da ne gubite glavu (i novce) tražeći ih po lokalnim trgovinama, donosimo vam recept food blogerice Gurmanke – provjeren, brz i ukusan. U nastavku slijedi recept, a vi nam svakako javite kako je ova blagdanska poslastica ispala u vašoj kućnoj radinosti.
Oprema:
-
Kalup za panettone ili okrugli kalup za torte promjera 20 cm
Sastojci
Tijesto
- 400 g glatkog brašna
- kocka svježeg kvasca
- 100 g šećera
- 150 ml tople vode
- 110 g maslaca
- prstohvat soli
- 2 cijela jaja + žumanjak
- žlica arome vanilije
- korica naranče i limuna -naribana
- 200 g komadića čokolade ili kandiranog voća -prema vlastitom izboru
Preljev
- bjelanjak
- 3 žlice mljevenih badema ili oraha
- 3 žlice šećera u prahu
- nekoliko cijelih badema
Upute
Tijesto
-
Od tople vode, kvasca i žlice šećera napravite kvas koji ostavite desetak minuta da nabubri.
-
Sve ostale sastojke za tijesto pomiješajte i dodajte uzdignuti kvas te mijesite pomoću miksera dok ne dobijete glatku smjesu koja je dosta mekana i mokra, ali to neka vas ne brine jer takva mora i biti. Sada umiješajte voće ili komadiće čokolade te sve dobro promiješajte.
-
Tijesto pokrite i ostavite na toplom da se digne, premijesite ga i stavite u kalup koji ste odabrali za pečenje.
-
Ponovo ga dižite dok se ne utrostruči te lagano premažite preljevom na koji rasporedite nekoliko cijelih badema i sve obilno posipajte šećerom u prahu.
-
Panettone pecite na 190°C oko 45 minuta ovisno o vašoj pećnici dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Svakako ga dobro ohladite prije rezanja i serviranja da vam presjek bude što ljepši i nemojte se žuriti kao ja jer sam željela što prije slikati ovaj zaista ukusan i aromatičan kolač.
Dobar tek!