Preporuka našeg chefa: Ove godine pripremite jedno od najpoznatijih morskih jela Dalmacije, donosimo recept
Na Badnjak većina ljudi izbjegava meso i okreće se ribljim jelima. Iako je bakalar najčešći odabir za Badnjak, priprema iziskuje više vremena i često se raspravlja o pravilima, poput močenja u sedam voda kroz dva tjedna i slično. Stoga vam donosimo jednostavniji, a jednako privlačan recept.
– Gregada je tradicionalno jelo, ali nije toliko eksponirana kao bakalar. S druge strane šaran na rašljama ili u kukuruznom brašnu veoma je jednostavan te ga svi znaju. Gregada je jednostavna za pripremu, obuhvaća slojevito slaganje krumpira i ribe što u konačnici daje sjajno jelo. Tradicionalna jela s dozom posebnosti uvijek su dobar izbor – kazao je Roko Tulić vlasnik Konobe ROKO.
Gregada je savršen spoj juhe i glavnog jela, a za razliku od brudeta priprema se na jakoj vatri. Ključ uspješne gregade leži u odabiru kvalitetne ribe, svježeg krumpira, bijelog vina i pažljivo odabranih začina.
Sastojci:
1 kg bijele ribe (grdobina, zubatac, škarpina)
800 g krumpira
150 ml maslinova ulja
500 g luka
1½ glavica češnjaka
1 vezica peršina
Sol
Papar
1 čaša bijelog vina
Priprema
1. Dinstajte luk
Krumpir izrežite ne ploške. Luk izrežite na listiće, dodajte češnjak i peršin te lagano prodinstate.
2. Dodajte krumpir
Dodajte krumpir koji ste prethodno narezali na ploške. Podlijte vodom ili ribljim temeljcem (još bolje) da prekrijete krumpir. Kada je krumpir na 70% kuhan dodajte ribu koju ste izrezali na fete.
3. Kuhajte
Podlijte s bijelim vinom i kuhajte dok riba ne bude gotova.
4. Poslužite
Kad je gregada gotova pustite 10-ak minuta da odmori te je polijte s malo hladnog kvalitetnog djevičanskog maslinova ulja. Nakon toga vaše je jelo spremno za serviranje, a preporučuje se i čaša kvalitetnog bijelog vina.