[FOTO] Istražili smo kako se kreću cijene najtraženijeg blagdanskog ‘korova’
Krenuli smo u šetnju Bjelovarskom gradskom tržnicom, u potrazi za omiljenim blagdanskim dodatkom – hrenom. Ovaj nezaobilazni gost blagdanskog stola prati nas od Badnjaka, preko Božića, pa sve do Nove godine. Svježi hren, poznat po svojoj moći da pročisti dišne puteve, osvaja svojom aromom, dok u raznim umacima i kombinacijama savršeno upotpunjuje gotovo sva jela.
Cijena hrena, kao i za sve ostalo, unazad godinu dana je porasla te sada za kilogram svježeg hrena moramo izdvojiti od 6 do 8 eura.
– Poskupljenje je to od 2 eura, kupci se ne žale na cijene, jedino se žale da ih peku oči prilikom ribanja svježeg hrena. No, upravo to je dokaz njegove kvalitete – govori nam jedan od prodavača na gradskoj tržnici.
Iako se korijen hrena može vaditi cijele godine, najukusniji je u kasnu jesen, a čak se i njegovo mlado lišće može jesti pa ga se dodaje u brojne salate. Upravo zato govore prodavači kako potražnja za hrenom je u stalnom rastu.