Provjerili smo cijene ribe za Badnjak: Suhi bakalar k’o suho zlato, tu je i puno povoljnija opcija
Redakcija (dh)
17. prosinca 2024.
Na Badnjak mnoge će obitelji uživati u ribi, ribljim specijalitetima i prigodnim salatama, dakle posnim jelima pripremljenim bez mesa. Iako je među tradicionalnim jelima bakalar na bijelo, Hrvati u pravilu posežu za raznim vrstama ribe, bilo da je riječ o morskoj ili riječnoj. U bjelovarskoj ribarnici Crofish u velikim su pripremama za nadolazeće blagdane. Frižideri i škrinje se polako, ali sigurno pune svježom i smrznutom ribom, jer za očekivati je veliku potražnju u narednim danima.
– Naša ponuda je itekako bogata. Nudimo svježu srdelu, oradu, brancin, skušu, šarana, soma, lignje, hobotnicu, tunu, losos, nezaobilazni sušeni bakalar. Od morske ribe, kupci nekako najviše odabiru oradu i brancin, a što se tiče riječne, pastrvu i šarana. Kupuju ljudi i veće količine, pa dio spreme u škrinju. Pred Badnjak i Božić uvijek imamo jako veliku gužvu, zbog čega prilagođavamo i radno vrijeme. U ponedjeljak, 23. prosinca ćemo biti otvoreni od 7 do 18 sati, a na Badnjak, 24. prosinca od 7 do 13 sati, kažu u ribarnici.
Što se tiče cijena, kilogram srdela košta 4,50 eura, kilogram orade i brancina kreće se od 10,50 eura, dok kilogram šarana iznosi 6,50 eura, a soma 10,50 eura. Za kilogram hobotnice potrebno je izdvojiti 17 eura, za kilogram tune 18,80 eura. Losos po jednom kilogramu iznosi 22,50 eura, a lignje 18 eura. Sušeni riblji ‘kralj’ blagdana stoji 47 eura po kilogramu, dok se prosječna težina jednog sušenog bakalara kreće 300 do 600 grama. Za one izbirljivije, tu je i smrznuti bakalar ‘steak’ po cijeni od 14,90 eura za kilogram.