Ovako se sarma priprema u našem poznatom restoranu, doznali smo sve trikove
Sarma, jedno od omiljenih tradicionalnih blagdanskih jela samo što se nije uvukla u kuhinje vrijednih domaćica. Iako neke njeguju vlastite recepture, često i s dozom ‘malih tajni velikih majstora kuhinje’, većina će posegnuti za klasičnom pripremom. Varijacije na temu nisu nepoželjne, no ako ste ziheraš, donosimo vam ultimativni recept s kojim ne možete pogriješiti.
Za izradu smjese bit će vam potrebno 60 dag mljevenog mesa (mješavina svinjetine i junetine), 10 dag riže, 3 režnja češnjaka, od začina sol, papar, crvena paprika i vegeta (po ukusu), zatim jedno jaje, 10 dag sitno sjeckanog špeka i 2 glavice sitno sjeckanog crvenog luka. Od ostalih sastojaka, neizostavni su 1 glavica kiselog kupusa, 0,5l pasirane rajčice i voda.
Postupak
– Prvo u tavi zagrijemo malo ulja ili masti na čemu ćemo popržiti luk. Kad luk omekša, dodajemo sitno nasjeckani češnjak, čisto da malo pusti miris. Prije izrade smjese, ovaj dio se mora dobro ohladiti. U zdjeli pomiješamo mljeveno meso, rižu, špek, ohlađeni luk i češnjak te sve ostale navedene sastojke. Nakon što napravimo nadjev, motamo ga u veće listove kupusa, pazeći da ne popucaju, dok one manje listove koji se nalaze u sredini glavice režemo na trakice i stavljamo na dno lonca. Sarme slažemo na narezani kupus, iz razloga da ne zagore. Prelijemo ih vodom i pasiranom rajčicom razmućenom s oko dva decilitra vode. Ovako složenu sarmu kuhamo na laganoj vatri dva, do dva i pol sata. Tijekom kuhanja sarme pripremamo zapršku koju ćemo dodati pri kraju kuhanja, kaže Danijela Henč, vlasnica poznatog bjelovarskog restorana Adria.
Za zapršku zagrijemo ulje na tavi, dodamo malo brašna i lagano pržimo sve dok ne dobijemo zlatno smeđu boju. Zatim iz lonca sa sarmama polako dodajemo vodu, stalno miješajući kako bi se zaprška dobro sjedinila s tekućinom. Zaprška se potom dodaje sarmi i kuha još nekih dvadesetak minuta.
Dodatni savjet je na samom početku provjeriti slanoću kiselog kupusa. Ukoliko je prilično slan, potrebno ga je prije pripreme isprati u hladnoj vodi.