Želite li poslušati ministra i peći kruh? Imamo odličan recept, ali i odgovor na pitanje hoćete li uštedjeti
Veza naših političara i njima bliskih ljudi s kruhom je čini se neraskidiva. Prije nekoliko godina Sanja Musić Milanović kada joj je suprug Zoran bio premijer puku je savjetovala da crni kruh reže na tanje kriške, a na njenom tragu je i sadašnji ministar gospodarstva Ante Šušnjar koji je govoreći o govoreći o rastu cijena hrane građanima poručio da sami počnu peći pekarske proizvode, a “ne prigovarati da su visoke cijene”. Sam recept nije imao već je narod uputio na Internet, pa smo to napravili i mi i pronašli osnovni recept za kruh.
Recept i priprema
Trebat će vam 1 kilogram glatkog brašna, 10 grama svježeg kvasca (dakle svježa germa), 15 grama soli i 600 mililitara mlake vode. Kvasac treba razmrviti u malo vode, promiješati i pustiti da naraste. Potom brašnu dodati vodu s kvascem, umijesiti tijesto i dodati sol, doliti ostatak vode, zamijesiti, prekriti krpom i ostaviti da se digne. Kada se udvostruči premijesiti, ostaviti još neko vrijeme (barem pola sata) da se diže. Premijesiti, staviti u kalup i peći na 200 stupnjeva dok ne dobije zlatnu koricu. Kod pripreme pazite da ne upadnete u klasične zamke i dozvolite izravan kontakt soli i kvasca, nestrpljivi ste i dižete ga samo jednom, mijesite previše ili premalo ili ga prerano izvadite iz pećnice.
Trošak
Pitanje je hoćemo li uštedjeti. U trgovini 650 grama običnog bijelog kruha košta 1,39 eura. Kilogram glatkog brašna ćete platiti 79 centi, jednu svježu germu isto toliko, a tome trebate pribrojati i trošak električne energije i naravno uračunati i vrijeme koje vam je potrebno. Doduše, moći ćete uživati u domaćem kruhu i poigravati se s okusima i receptima. Samo kruh nemojte zaboraviti rezati na tanke kriške. 😉