Iz bakine bilježnice: Donosimo 9 recepata za najukusnije božićne kolače koji će vas vratiti u djetinjstvo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

S koljena na koljeno, s generacije na generaciju. Put je ovo koji su prošli recepti za najukusnije blagdanske kolače, kolače koji su se nekada pripremali samo u posebnim prilikama. Miris domaćih kolača punjenih orašastim plodovima, suhim voćem i cimetom u svaki dom donosi posebnu čaroliju blagdana. Bilo da su to prhki keksi, mirisni medenjaci ili sočni makovnjaci, bakin recept uvijek nudi savršen spoj tradicije i ljubavi. Svaki komad kolača napravljen prema bakinim uputama ima svoju priču, a kuhinja ispunjena smijehom, brašnom i šećerom postaje mjesto u kojem se stvaraju najljepši božićni trenuci.

Ovoga puta donosimo vam divne recepte za kolače iz bakine bilježnice, a vi odaberite one koji vam se najviše sviđaju i ispunite svoj dom mirisom djetinjstva.

GROŽĐICE (GROŽĐE)

Sastojci:

◦ oblatna

Za štapiće:
◦ 15 dkg brašna
◦ 5 dkg masti ili 7 dkg margarina
◦ 1 jaje
◦ malo praška za pecivo

Za kremu:
▪ 2 jaja
▪ 20 dkg šećera
▪ 12,5 dkg margarina (pola margarina)
▪ 6 štangi (redova) čokolade (pod uvjetom da nije riječ o maloj čokoladi od 100 grama)
Priprema:
– Za štapiće umijesiti tijesto i razdijeli na deset dijelova, razvaljati na štapiće u dužini oblatne i peći na 180 stupnjeva, ali ne smiju porumeniti. Za kremu jaja i šećer tući na pari dok se ne zgusne (ne treba miješati cijelo vrijeme), potom dodati margarin i čokoladu i pustiti da se rastope i zajedno kratko prokuhati na pari. Kada se malo ohladi slagati – oblatna-krema-četiri štapića-krema-tri štapića-krema-dva štapića-krema-jedan štapić-kremom omazati sve i ostaviti da se stegne.

BRESKVE

Sastojci:

Za kuglice:
▪ 4 jaja
▪ 4 dcl šećera
▪ 3 dcl ulja
▪ korica limuna
▪ 6 žlica brašna
▪ prašak za pecivo

Za filu:
-20 dkg oraha
▪ rum
▪ naribana čokolada
▪ pekmez/marmelada
Priprema:
-Jaja, šećer, ulje, koricu limuna i brašno dobro izmiješati i ostaviti da odstoji barem jedan sat. Dodati brašna po potrebi i prašak za pecivo, praviti kuglice i peći na oko 180 stupnjeva i ne smiju porumeniti, ispečene kuglice izdubiti. S mrvicama izdubljenim od kuglica pomiješati orahe, čokoladu, rum i pekmez i time puniti kuglice i spajati po dvije. Premazati razrijeđenim crvenim i žutim ekstraktom (npr.od jagode i kruške) i valjati u grubi šećer.

ŠAPE

Sastojci:
▪ 1 šalica oraha
▪ 1 šalica masti
▪ 1 šalica šećera
▪ 1 jaje
▪ malo praška za pecivo
▪ malo vrhnja ili mlijeka (2-3 žlice)
▪ brašno po potrebi

Priprema:
– Umijesiti sve sastojke, puniti kalupe za šape (kalupe prije treba namastiti i pobrašniti) i peći. Gotove šape uvaljati u šećer u prahu pomiješan s vanilin šećerom.

 

BISKUPSKI KRUH

Sastojci:
▪ 14 dkg šećera
▪ 4 jaja
▪ kora naranče
▪ 5 dkg badema
▪ 10 dkg grožđica
▪ 5 dkg čokolade
▪ 14 dkg brašna

Priprema:
– Šećer i žutanjke miješati što dulje da smjesa dobro naraste. Zatim dodati struganu koru naranče, na listiće izrezane bademe koji su ranije neoguljeni malo preprženi u tavi, grožđice, izrezanu čokoladu, brašno i na kraju čvrsti snijeg od bjelanjaka. Sve lagano promiješati i staviti u namašćen i brašnom posipan duguljasti kalup i peći oko 40 minuta na 180-190 stupnjeva Celzijevih. Pečeni kruh istresti i pustiti da odstoji dan do dva prije konzumacije.

 

SRNEĆI HRBAT

Sastojci:
▪ 7 dkg maslaca
▪ 15 dkg šećera
▪ 6 jaja
▪ 10 dkg čokolade
▪ 4 dkg brašna
▪ ¼ vrećice praška za pecivo
▪ 2 žlice mrvica
▪ 0,5 dcl ruma
▪ 15 dkg oraha
▪ 2 dcl slatkog vrhnja

Za glazuru:
▪ 3 žlice vode
▪ 3 žlice šećera
▪ 10 dkg čokolade
▪ 8 dkg maslaca ili margarina

Priprema:
– Maslac, šećer i žutanjke pjenasto umutiti, dodati omekšanu čokoladu, brašno pomiješano s praškom za pecivo i mrvice namočene u rumu. Na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka i mljevene orahe. Smjesu izliti u kalup za srneći hrbat prethodno premazan maslacem i pobrašnjen. Peći oko 45 minuta na 185 stupnjeva, ohlađen kolač preliti čokoladnom glazurom i poslužiti s tučenim slatkim vrhnjem.

 

MEDENJACI

Sastojci:

Za tijesto:
• 70 dkg glatkog brašna
• 15 dkg meda
• 4 jaja
• 1 dkg sode bikarbone
• 25 dkg šećera
• 6 dkg margarina
• 1 mala žličica mljevenih začina (cimet, klinčić)
• naribana narančina korica

Čokoladni preljev:
• 10 dkg čokolade
• 8 dkg margarina

Bijela glazura:
• 1 bjelanjak
• 7 dkg šećera u prahu
Priprema:
Tijesto – U prosijano brašno dodati šećer, ugrijani med, rastopljeni margarin, začine, sodu bikarbonu, jaja, narančinu koricu, umijesiti glatko tijesto, staviti u najlonsku vrećicu i ostaviti jedan dan na sobnoj temperaturi. Potom tijesto razvaljati na 0,5 cm debljine i kalupićima izrezivati željene oblike. Složiti na namašćen i pobrašnjen lim i peći na 200 stupnjeva. Ohlađene cijele preliti čokoladnom glazurom, pustiti da se osuše i potom ukrasiti bijelom glazurom.
Čokoladna glazura – Čokoladu i margarin rastopiti na pari dok ne postane glatko.
Bijela glazura – U plitkoj posuditi miješati bjelanjak sa šećerom u prahu dok ne postane glatko.

PUDING POGAČICE

Sastojci:

Tijesto:
◦ 20 dkg masti ili 25 dkg maslaca
◦ 12 dkg šećera
◦ 2 pudinga od čokolade s mentom
◦ 30 dkg brašna
◦ 1 žlica kakaa
◦ 6 žlica hladnog crnog čaja ili čaja od mente (idealno kombinacija crnog čaja s mentom)
◦ malo praška za pecivo

Krema:
◦ 4 dcl mlijeka
◦ 2 žlice brašna
◦ 2 žlice gustina
◦ 6 žlica šećera
◦ 12,5 dkg margarina

Glazura:
▪ 10 dkg čokolade
▪ 8 dkg margarina

Priprema:
– Umijesiti tijesto od svih sastojaka, tanko razvaljati i rezati manjom čašom ili kalupom, peći na laganoj vatri. Za kremu staviti kuhati 3 dcl mlijeka, a preostalih 1 dcl pomiješati s brašnom, gustinom i šećerom. Kada mlijeko zavri umiješati smjesu s brašnom i kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne. U ohlađeno dodati margarin i pjenasto izraditi. Keksiće spajati kremom i gornji dio premazati glazuru. Za glazuru čokoladu i margarin otopiti na laganoj vatri ili na pari.

 

TORTA OD MRKVE

Sastojci:

Tijesto:
◦ 300 grama glatkog brašna
◦ 1,5 žličica praška za pecivo
◦ 1 žličica sode bikarbone
◦ malo soli
◦ 1 žlica kakaa
◦ 2 žličice cimeta
◦ 1 žličica suhog đumbira
◦ 200 grama šećera (ako ima smeđeg staviti i njega)
◦ 2 dcl ulja
◦ 4 jaja
◦ ekstrakt vanilije (količina po želji)
◦ 500 grama naribane mrkve
◦ 100 grama grožđica (ili po želji)

Frosting:
▪ 200 grama bijele čokolade
▪ 340 grama krem sira
▪ 85 grama omekšalog maslaca
▪ 2 dcl kiselog vrhnja

Priprema:
– Pomiješati sve suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, kakao, cimet i đumbir). Mikserom pomiješati jaja, šećer, ekstrakt vanilije i ulje. Dodati smjesu začina i brašna i miksati dok smjesa ne postane homogena. Na kraju umiješati naribanu mrkvu i grožđice, izliti u kalup za torte (koje je prije namašćen i pobrašnjen ili je stavljen papir za pečenje) i peći oko 50 minuta na 175 stupnjeva. Pustiti da se ohladi i prerezati na dva dijela.
– Za frosting otopiti čokoladu na pari i pustiti da se malo ohladi tako da ne bude vruća, ali mora biti tekuća (bijela čokolada se jako brzo hladi i skrutnjava). Miksati sir, maslac i kiselo vrhnje i u to dodati otopljenu bijelu čokoladu.
– Slaganje – dva dijela biskvita namazati frostingom i zalijepiti (biskvit-frosting-biskvit) i potom tortu premazati preostalim frostingom. Nikako ne mazati frosting po vrućem biskvitu jer se otapa. Tortu je najbolje preko noći ostaviti u hladnjaku.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!