Što će nas razveseliti na kraju godine? Neki vole uske, neki ošišane, a neki prirodne…
Božićna atmosfera svake nam se godine počinje šuljati ili nametati (ovisno o stajalištu i količini blagdanskog duha) sve ranije. Božićni ukrasi ponegdje se počinju stavljati već u listopadu kada se čak može naići i na pokoje okićeno božićno drvce. Znači li to da utrka s vremenom i za njihove uzgajivače počinje ranije i da ih oni moraju porezati s polja sve brže? Ne.
-Ne. Mi imamo pravo prometovati božićnim drvcima od 15.11., onda se mogu dobiti popratnice i svi dokumenti za legalan promet, sezona je takva. Od 15.11., prije ne možemo – tumači nam velikotrojščanski uzgajivač Zlatko Gilanj.
Sada, međutim, uzgajivači imaju pune ruke posla. Gilanja smo zatekli na polju, u žurbi jer sada valja drvca odaslati do kupaca kod kojih će stvoriti čaroban blagdanski ugođaj. Većina ih za taj ugođaj bira jelu, potom srebrnu smreku koju rijetko tko uzgaja, a ponovno se traži obična smreka koje na domaćem tržištu nedostaje jer su ju mnogi zbog neisplativosti prestali saditi. Što se tiče toga kakvo drvce treba biti tu se situacija komplicira jer kao i mnogo toga i izgled drvca ulazi i izlazi iz mode.
-Jako je teško znati što tko voli, ali nekada se iznenadim što izaberu jer nisu predvidljivi. Ukusi se mijenjaju, jedni vole uske, drugi rijetke, ovi šišane, ovi prirodne – navodi Gilanj.
Bez obzira na to kakvo vam je drvce draže ove godine ćete ga platiti više. Gilanj je u odnosu na prošlu godinu cijenu podigao za deset posto, pa se za jelu prve klase od 250 cm mora izdvojiti 25 eura.