[FOTO] Kako do gotovih kolača? Narudžbe počinju i dva mjeseca pred Božić, a ovo su najtraženije vrste

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ususret blagdanima domaćice rade punom parom. Ulazak u prosinac označava pripremu namirnica za blagdanski stol, ali i pečenje prvo suhih pa zatim i kremastih kolača. No, nisu svi dovoljno vješti u kuhinji ili jednostavno uz posao i obitelj nemaju dovoljno vremena. U takvim situacijama profesionalne slastičarke postaju pravi spas, a njihovi rasporedi već su ispunjeni narudžbama za nadolazeće blagdane.

Narudžbe za blagdane

Iz godine u godinu, narudžbi je sve više te počinju sve ranije.

– Narudžbe su već počele i to s 15. studenim, sada ih je popriličan broj. Što se tiče njihovog zaprimanja, slastičarnica radi dok se ne popune kapaciteti, ne može se točno procijeniti koji je to broj, uvodno je istaknula Ivana Žitnjak, vlasnica Bjelovarčanima dobro poznatog obrta za proizvodnju torti i slastica.

Ivana Žitnjak, SWEET LINE

 

S druge strane pojedine slastičarke svoje narudžbe temelje na stalnim klijentima, stoga se i razlikuje vrijeme predbilježbi.

– S obzirom na to da radim sama te da radim i još jedan primaran posao, ne mogu uzeti puno narudžbi. One su rezervirane dva ili tri mjeseca ranije i to za stalne kupce. Znači, sa strane ne uzimam jer znam da će me stalni kupci tražiti. Neki dva mjeseca unaprijed, neki dva dana prije Božića, govori nam Alica Pintarić, vlasnica obrta specijaliziranog za izradu kolača i torti.

Alica Pintarić, Ališka slatko s potpisom

 

Najtraženiji kolači?

Iako svjedočimo mnoštvu novih recepata i trendova, za blagdane se ostaje u tradicionalnim okvirima.
– Najviše se traže kremasti kolači kao što su mađarica, šubarice, medena pita, dunavski valovi, princes krafne i slični, ističe Pintarić.

Dok su klijenti u SWEET LINE-u nešto zainteresiraniji za suhe kolače – među najpopularnijim blagdanskim kolačima ističu se pite, suhi kolači i šubarice, također tradicionalni kolači poput breskvica puno su traženiji u odnosu na druge, navodi Žitnjak.

Radno vrijeme i gužve

Kako se bliži Božić, u slastičarnici postaje sve užurbanije, pojašnjava nam Žitnjak.
– Radimo normalno, ali nekoliko dana prije Božića radit će se povećano. Da se primijetiti da sve više ljudi naručuje kolače, dok se kod kuće peče sve manje, kazala je.

U Ališkinoj kuhinji narudžbi ne manjka, ali svakako manjka vremena.
– Upita za kolače ima puno više, nego li ja mogu ispeći, no moji vjerni kupci znaju da će kvaliteta domaćih kolača koje ispečem uvijek biti ista. Bio Božić, Nova godina ili neki običan dan u tjednu, pojašnjava Pintarić.

I za kraj valja napomenuti kako uz porast potražnje i očekivanih velikih gužvi kod slastičarki vas možda iznenadi i blagi porast cijena. Naime, kao što smo već pisali, porasle su i cijene namirnica, posebno čokolade. Ipak, prema riječima Žitnjak, kupci se ne žale na cijene i već su navikli na promjene.

Foto: Ustupile sugovornice

Ališka j.d.o.o. ponuda kolača.
Ališka j.d.o.o. ponuda kolača.
SWEET LINE, ponuda kolača.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!