Pogledajte kako izgleda rapsodija meda i sira u desertu kojeg od danas možete probati i kod nas
Dugoočekivani Gospodarski sajam sira, meda i vrganja u Grubišnom Polju bit će mjesto na kojem će se danas (16.11.) od 14 sati prezentirati jedan poseban obrok. Riječ je o desertu s južne Bilogore, a direktorica Turističke zajednice Južna Bilogora, Ivona Janota, koja vodi projekt, rekla nam je kako je to dio većeg projekta. Kroz njega će u tri godine predstaviti i glavno jelo te toplo predjelo s južne Bilogore.
Nakon predstavljanja na Sajmu, desert će biti dio ponude restorana na južnoj Bilogori, u Grubišnom Polju i Velikom Grđevcu, a sastoji se od lokalnih namirnica.
– Južna Bilogora područje je gdje vlada duga tradicija proizvodnje mlijeka, a proizvodi se i izvrsni med. Glavni sastojci deserta su sir i med od lipe, koji je najbolji na ovom području – pojašnjava Janota.
Kolač u tradicionalnoj i restoranskoj verziji
U svibnju su krenuli aktivno u osmišljavanje deserta, a za njega je bio zadužen chef Ivan Đukić, inače dobitnik brojnih kulinarskih nagrada. Osmislio je dvije verzije – restoransku i tradicionalnu, odnosno rustikalnu.
– Riječ je o kolaču, a imamo dva tipa. Tradicionalni tip je kolač koji se poslužuje hladan s posebnim preljevom, dok je restoranski tip slagan kao torta, na katove, s kremom na bazi sira i s biskvitom od meda – pojašnjava Janota koja poziva sve da dođu na sajam u Grubišno Polje i premijerno ga kušaju.
Na sajmu će chef Đukić održati i edukaciju za ugostitelje.
– Pokazat će im pripremu obje verzije deserta i dati im informacije kako ih samostalno pripremiti. Ugostitelji će na ovaj način dobiti konačan proizvod za proširenje svojih jelovnika.
Uskoro će svatko moći predlagati kako nazvati kolač
Kolač, napominje Janota, nije pretjerano zahtjevan.
– Sama sam se okušala u pripremi deserta, mogu reći da nije komplicirano i izvediv je i u kućnoj radinosti. Dugoročno je cilj da se lokalno stanovništvo poveže s tim kolačem, jer će biti njihov, domaći. Vjerujem da naše domaćice neće imati problema s pripremom ovog deserta u svojim kuhinjama – priča nam kroz smijeh.
Desert s južne Bilogore ipak je malo predugačko, pa je u planu i nešto jednostavnije ime.
– Njega tek treba osmisliti. Nakon prezentacije na sajmu, krećemo s kampanjom na društvenim mrežama, gdje ćemo lokalce, korisnike, pitati kako ga nazvati. Želimo da ljudi jednom mogu reći: e vidiš, ja sam osmislio ime ovom kolaču – zaključuje Janota i sve poziva da ih prate na Facebooku i Instagramu, pa daju vlastiti pečat na gastronomsku novinu južne Bilogore.
FOTO: TZP Južna Bilogora