[FOTO] Grubišnopoljski sajam se vratio na velika vrata i dokazao da nema do domaćeg
GRUBIŠNO POLJE – Nakon petogodišnje pauze vratio se grubišnopoljski sajam, ovoga puta u drugačijem ruhu, pa je u svom punoljetnom izdanju postao Gospodarski sajam meda, sira i vrganja. Stotinjak izlagača danas i sutra (16. i 17.11.) predstavlja ono najbolje od domaćih proizvoda, među kojima i sir s kojim je stigla Grubišnopoljcima dobro znana Mini sirana Gašić iz Beketinaca koja grubišnopoljski sajam ne propušta jer ipak je to jedan od rijetkih sirarskih sajmova, mjesto susreta, razmjene iskustava, ali i dobre prodaje. Ne mogu se Gašići ni inače požaliti na prodaju.
-Imamo 45 muznih krava, dio mlijeka prerađujemo, dio predajemo otkupljivaču, a to funkcionira tako da ćemo uskoro svo proizvedeno mlijeko prerađivati jer je potražnja tolika da više nemamo potrebe za tim da dio mlijeka predajemo – kaže članica tog vrijednog OPG-a Katarina Grlić.
Uz slavonski sir savršeno se sljubljuje zagorsko bučino ulje s kojim je u Grubišno Polje stigao OPG Kunštović iz Bedekovčine. Uz ulje rade oni i brašno kao i koštice i to od klasičnih slanih, pa do slatkih s čokoladom i narančom.
-Svatko ima svoje, netko voli slano, netko voli slatko, pa kaj tko voli to i dobi – uz smijeh nam svoju proizvodnu filozofiju tumači Danijel Kunštović.
Neograničenu kreativnost u preradi samo nekoliko štandova dalje pokazuje Sirčanka Jadranka Plažanin.
-Imam kisele šampinjone, kisele šampinjone s paprikom, šampinjone punjene s feta sirom u ulju, vrganje, kisele trubače – navodi djelić ponude Plažanin iz čije je kuhinje izašla i delikatesa, ajvar s vrganjima. Gljive koje ne proda preradi i proda i tako i to bez poteškoća.
Poteškoća je u proizvodnji ove sezone imao mladi pčelar Marko Bijelić koji na svom pčelinjaku u Grbavcu ima oko 200 zajednica.
-Prošla sezona je bila dosta loša jer je na proljeće bilo dosta mrazeva i onda su nam paše bile slabe, ali dobro nekako smo pregurali – kaže Bijelić koji prodaju ne mora gurati, ide ona i sama jer ljudi traže domaće.
Potpora domaćoj proizvodnji
Upravo je to nit koja se provlači kroz grubišnopoljski sajam, potražnja za domaćim proizvodima bogatim okusima i mirisima koji kvalitetom nadmašuju konkurenciju. Stoga su održavanje sajma koji promiče upravo domaće proizvode pozdravili i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak koji je Gospodarski sajam sira, meda i vrganja i otvorio i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić koji je naglasio kako taj sajam i ubuduće može računati na potporu Županije. Grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh je pak izrazio nadu da će sajam nekoga potakunuti da se i sam okuša u poduzetničkim vodama. Promocija domaćeg napravljena je i kroz bilogorski doručak i kroz desert s Južne Bilogore predstavljen upravo u Grubišnom Polju, a kojeg je osmislio osječki chef Ivan Đukić.
-U njemu je bilogorski sir i med od lipe i to su nekakve glavne namirnice – u najkraćim crtama opisuje budući bilogorski desertni ponos Đukić.
Da je rad na gastronomskoj prepoznatljivosti korak u dobrom smjeru ukazano je na panel raspravi “Spajanje lokalnih okusa i turističkih doživljaja” čime je potvrđena i edukativna nota Gospodarskog sajma sira, meda i vrganja.