Zbog neobične godine krstit će se vino u vino, ali ono vrhunske kvalitete
U brojnim vinarijama, klijetima, pa i na gradskim trgovima ovog se vikenda odvija sveti i najznačajniji obred vinogradarstva i vinarstva, krštenje mošta u vino, slavi se Martinje (11.11.) i to u godini koja će se pamtiti. Neki sami po dobrom, a neki će imati i gorka sjećanja.
-Naš brijeg je baš zadesio led 25.06. i tada nam je proizvodnja otišla za nekih pedeset posto, uništio nam ju je led, ali ovo što je ostalo je dobro, kvalitetno i zadovoljni smo što nam je išta ostalo jer mogli smo ostati bez svega – kaže garešnička vinarka Ankica Gašparec čiji se vinograd nalazi u Dišniku.
Bjelovarski vinar Saša Šapić imao je problema u ranijem dijelu godine.
-Imali smo problema u cvatnji s naglim promjenama temperature zbog čega nam je graševina relativno stradala jer jedan dan je vruće, pa je po noći kiša i hladno, drugi dan je 9 stupnjeva ujutro i onda to ošteti male cvjetiće tako da nije bilo prinosa, ali dobro, preživjet ćemo – kaže Šapić.
Nikada ranija berba i nikada ranija vina
Ono što je svima zajedničko je da su ove godine u berbi itekako vodili borbu s vremenom. Zbog suše i visokih temperatura berba je krenula nikada prije, uranila je čak mjesec dana, pa se uvelike bralo već u kolovozu što je pred proizvođače stavilo izazov u preradi.
-Bile su izuzetno visoko temperature, svi smo imali problema s hlađenjem zato što nitko nema dimenzionirano hlađenje da hladimo s 40 stupnjeva na 15,16 nego s 25 na 15,16 – opisuje ovosezonski izazov Daruvarčanin Tomislav Horvat.
Kako je berba kod svih ranije završila, tako je i fermentacija tijekom ljeta krenula rano i burno, pa su i vina stigla mjesec dana prije. Prva su se kušala već u listopadu tako da je ovogodišnje Martinje uistinu simbolično.
-Niti jedno od tih vina ne možemo nazvati mošt zato što su već sva skoro bistra i nema ništa mutno – smije se Horvat.
Vina će se po kvaliteti pamtiti
Sve ovosezonske vinogradarske muke bit će zaboravljene, dovoljno će biti samo kušati vina koja su, slažu se vinari, izvanredna.
-Vina su prekrasna, prekrasna, lagana – ističe Horvat.
Mnogi kažu, ovogodišnja berba će se po kvaliteti dugo pamtiti. Šećeri i kiseline su bili odlični, pa je i vino takvo. Baš za uživanje u bogatstvu okusa i mirisa u čaši.
-Mlado vino smo kušali, čuvali, pazili i u njemu uživali, u tim finim voćnim aromama. Stvarno nepce osjeti svaku vrlinu i osobinu koju će jedno dobro vino poslije pokazati i koje će na kraju krajeva svoju priču samo pričati u čaši – ističe Gašparec.
Pričat će naveliko i na martinjskim proslavama, a iako će ovoga puta krstiti vino u vino, a ne mošt u vino, tradicija je to koja se ne smije zatrti i koja i dalje budi velik interes.
-Turistički smo to malo pripremili da nam gosti izvana dolaze i izvan Bjelovara na ceremonije krštenja mošta. Mnogi mladi nisu upoznati s tim običajima, pogotovo iz većih gradova tako da imamo dosta dobar odaziv baš te populacije za ove martinjske dane – navodi Šapić.
Jer kako se kaže bolje da izumre selo nego običaji, ali kod slavljenja Martina i kušanja odličnih vina pamet u glavu i dalje od volana.