[FOTO] Sezona je tikvi – doznajemo jednostavne i brze recepte!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

S dolaskom jeseni, trgovine i gradske tržnice preplavljene su šarenim izborom tikvi. Među najpopularnijima ističu se tikva Turkinja, Butternut i Hokkaido, a svaka iskusnija domaćica sigurno ima barem jedan omiljeni recept s ovim kraljicama jeseni.

– Turkinja je savršena za pečenje, Hokkaido tikva za pripremu juhe, dok je Butternut idealna za punjenje mljevenim mesom, povrćem ili rižom, – otkriva Tatjana Brežni, prodavačica na Gradskoj tržnici u Bjelovaru, koja je podijelila jedan od svojih najdražih recepata.

– Kod nas doma najčešće pravimo rižoto. Recept je jednostavan: tikvu narežem na kockice, dodam malo češnjaka, rižu i pirjam dok nije gotovo. Na kraju pospem parmezanom i to je to – objasnila je Tatjana, dodajući kako najviše tikvi prodaje mladim obiteljima za pripremu dječjih kašica i juha.

Još jedan jednostavan recept podijelila je i Mirjana Živkov, također prodavačica s tržnice, koja naglašava da se u njihovoj obitelji tikva jede od početka jeseni pa sve do Božića, a neizostavna je na Badnju večer.

Tikva mora ostati tikva. Bez dodataka, bez meda ili šećera, samo pečena u pećnici. Ako je tikva slatka i sočna, to je najbolje. Tako je bilo u mom djetinjstvu, i tako radim i danas. Znači, narežem je na kockike i pećem dok ne poprimi boju– zaključuje Mirjana.

Cijene tikvi na tržnici kreću se od jednog do tri eura za kilogram, ako još niste isprobali niti jedan specijalitet od buča, sada je savršena prilika da to učinite. Kvalitetna tikva se lako prepoznaje po svojoj boji i presjeku. Što je više mesa, a manje sjemenja, to je tikva kvalitetnija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!