Ove subote u Daruvaru bit će otkrivene sve velike tajne tamošnjih crkvi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Daruvaru će se ove subote ponovno održati Noć otvorene crkve, manifestacija koja posjetiteljima pruža jedinstvenu priliku za istraživanje bogate vjerske i kulturne baštine toga grada. Posjetitelji će tako imati priliku obići tri crkve smještene u glavnoj ulici i Trgu kralja Tomislava te saznati više o njihovoj povijesti, arhitekturi i vjerskim značajkama.

Prvi posjet vodi do Adventističke crkve, koja je nekada bila Kalvinska crkva, a nalazi se u Ulici Stjepana Radića 26. Publicistica Vlatka Daněk predstavit će povijest te crkve, dok će pastor Staniša Margarić iz Kršćanske adventističke crkve Daruvar govoriti o obnovi tog značajnog sakralnog objekta. Nakon predavanja, posjetitelji će imati priliku razgledati crkvu i upoznati se s njezinim arhitektonskim posebnostima.

Nakon posjeta Adventističkoj crkvi, program se nastavlja u Pravoslavnoj crkvi, smještenoj na Trgu kralja Tomislava 8. Povjesničarka umjetnosti Majana Štor održat će predavanje o bogatom ikonostasu i freskama koje krase unutrašnjost ove crkve, a paroh Đorđe Teodorović govorit će o razlikama u načinu života svećenika i monaha u pravoslavnoj tradiciji. Posjetitelji će također imati priliku razgledati unutrašnjost crkve i diviti se umjetničkim detaljima koji svjedoče o njezinoj dugoj povijesti.

Završetak manifestacije predviđen je u Katoličkoj crkvi na Trgu kralja Tomislava 5. Župnik Ivan Popić govorit će o izgradnji ove crkve, dok će učenici Gimnazije Daruvar predstaviti zanimljive informacije o prvotnom izgledu oltara. Posjetitelji će moći razgledati crkvu i saznati više o njezinoj važnosti za lokalnu zajednicu.

Noć otvorene crkve, manifestacija koja je prvi puta organizirana u Njemačkoj 2001. godine, u Daruvaru pruža priliku za uvid u bogato kulturno naslijeđe grada i raznolikost vjerskih tradicija, čimepridonosi očuvanju i promicanju kulturnih vrijednosti. Posjetitelji su pozvani da sudjeluju u ovom jedinstvenom događaju i otkriju sakralne ljepote Daruvara kroz stručno vođene ture i bogat kulturno-povijesni program.

Manifestaciju je inicirala publicistica Vlatka Daněk, a održava se u suradnji s vjerskim zajednicama, udrugama, institucijama i pojedincima te Gradom Daruvarom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom s ciljem isticanja vrijednog kulturnog i duhovnog naslijeđa te raznolikosti vjerskih tradicija koje postoje u Daruvaru.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!